(Østlendingen)

Så du snakker om å ha lagt opp løpet litt heftig.

– Faktisk, nyser hun, – faktisk så har jeg tidligere skjøvet privatlivet til side av hensyn til politikken, jeg har tenkt at akkurat nå passer det ikke, men snart, og så har tida gått og nå kunne jeg ikke vente lenger. Jeg blir 36 år i mai, og da er det på tide å få barn hvis en har tenkt å få det. Ideelt sett hadde det passet best med fødsel i januar, for det hadde vært best i forhold til valgkamp og valg, sier hun.

Men sånne ting lar seg ikke planlegge aldeles på prikken.

I Trettebergstuens tilfelle har det seg sånn at hun er lesbisk, at hun har tenkt en del de senere åra på at hun ønsker seg barn, og at hun har tenkt mye på hvordan hun skulle få det.

– Jeg ville gjerne at barnet skulle ha en far som ville være til stede i barnets liv, for det må uansett en mann til for å lage barn. Min gode homofile venn Christian Berg ønsket seg også barn. Sakte modnet tanken oss imellom på at vi kunne få barn sammen og dele omsorgen, sier Anette.

De ordnet seg ikke på vanlig måte. De prøvde kunstig befruktning selv. Og etter noen forsøk satt det.

– Egentlig er jeg kanskje litt lei av å snakke om dette. Men jeg vet det er mange andre lesbiske og homofile som også ønsker seg barn, og derfor synes jeg at det er riktig og viktig å fortelle om vår metode, sier Anette.

– Jeg lurer dem inn der jeg kan. Det er tenkt og sagt veldig mye smart i Hedmark, sier hun.

Anette Trettebergstuen, stortingspolitiker

 

Hun er vant til å stå fram med sånne litt kilne, kleine saker. Hun kom inn på Stortinget første gang i 2005, 24 år gammel, og da var det greit å si fra at hun var lesbisk.

 

– Jeg fant gradvis ut at jeg var lesbisk, og erkjente det i 17–18-årsalderen. Så gikk det litt tid før jeg sto åpent fram. Det jeg virkelig ønsker, sier hun og puster så dypt som gutten i magen tillater, er at vi én dag skal slippe å måtte snakke om legning, at det én dag skal ha blitt så selvsagt at det blir kjedelig å snakke om det. Jeg går jo ikke rundt og tenker på at jeg er det, like lite som at heterofile tenker på at de er det. Det er andre ting som gir oss identitet. Men foreløpig må vi snakke om det. For selv om all ytre likestilling er på plass, kan det ta lang tid med tvil og kvaler for den enkelte å komme til bevissthet om seg selv og egen legning. Det er selvsagt bedre for folk dess tidligere de finner ut om seg selv.

Så derfor laget Trettebergstuen og Bård Nylund «Homoboka».

– Vi fikk ideen i fjor sommer, og så satt vi i tre helger og skrev den. Den er bare et lite og uhøytidelig bidrag i debatten. Undertonen er seriøs, men samtidig vil vi si til folk at det er ikke sikkert det er så vanskelig å stå fram. Vi tar fram de positive historiene. Boka ligger på bestselgerlista hos bokhandlerne, sier Trettebergstuen fornøyd.

– Har nettrollene vært slemme mot deg?

– Alle politikere blir ute for nettroll, og jeg har vel fått noe slengt om legningen min også. Men det at jeg skal ha barn, er nok greit. Det har nesten ikke vært én slem kommentar, men overveldende mange positive.

Torsdag ryddet Anette kontoret sitt i Oslo, og har så igjen bare ett viktig oppdrag før fødselen: Hun skal holde 1. mai-tale i Festsalen i Rådhuset i Elverum og appell i Elverum kirke.

– Jeg gleder meg. 1. mai er en viktig dag.

– Da må jeg stille spørsmålet vi i pressen bestandig stiller: Har ikke dagen utspilt sin rolle?

– 1. mai er en internasjonal demonstrasjonsdag for arbeiderbevegelsen. Det er mange store kamper igjen ute. Det er noen her hjemme også, ikke minst fordi regjeringen vi har nå, har ført en politikk som gir økte forskjeller mellom folk, sier hun.

Mange som har greie på slikt, mener at det kan bli skifte med Ap i regjering til høsten, og Trettebergstuen kommer til å få en statsrådspost, spår de politiske kommentatorene.

– Er du klar?

 

– Jeg tør ikke spå om valgresultatet, det er ganske jevnt, men de som vil ha en annen regjering, må stemme så de får det. Her i Hedmark er det ganske jevnt mellom sistemandatet til Ap og Frp, så valget burde være klart.

om Anette

Uredd, real, i front i saker som tirrer de mest taleføre skittkasterne.

Karin Andersen, SV

Morsom, hel ved, gjør ting bedre, går fra litt klokere.

Jette Christensen, Ap

Omtenksom, vidsyn, ansvarsfull, selvironisk, klok, suveren på fest.

Sigrid Sollund, venninne

FAKTA

Anette Trettebergstuen, født 25. mai 1981, Vang.

Familie: Snart mor til en gutt

Stortingsrepresentant for Hedmark Ap

Førstekandidat til stortingsvalget i høst

Bor på Hamar, har kontor i Oslo, og slapper av på hytta i Bittermarka i Trysil

 

– Men er du klar til å bli statsråd?

– I politikken tar vi de oppgavene vi blir pålagt.

– Hvorfor svarer dere alltid slik?

– Jeg prøver litt annerledes da: Kanskje alle som er i politikken, til en viss grad har lyst på en statsrådspost, for vi jobber jo med politikk fordi vi vil utrette noe for folk og samfunn. Men om Jonas hadde ringt her og nå, hadde jeg ikke visst om jeg skulle si ja eller nei, sier Anette Trettebergstuen.

Det var jenta si, det, til å si i hvert fall litt.

– Politikk er forresten ingen jobb; det er en livsstil. En er politiker døgnet rundt. Og det er en jo fordi en liker den livsstilen, sier hun.

Trettebergstuen er 1,80 høy, og bærer alle centimeterne med stil – en slags urban stil. Det er lett å tenke seg at hun jobbet litt som diskjockey i sine første år der inne i Tigerstaden, og at hun sikkert gled lett inn i alle kule miljøer.

– Du blir vel i Oslo, du?

– Blir i Oslo?! Jeg har jobba i Oslo fra jeg var 22, men jeg flytta aldri fra Hamar. Har jeg en frihelg, drar jeg så ofte jeg kan, både sommer og vinter, til hytta i Bittermarka i Trysil, som mormor og bestefar bygde i 1969. Der er det fint, der. Så har jeg mor på Hamar og far i Alvdal, så jeg synes jeg har en bit av litt av hvert av Hedmark i meg og med meg, sier Trettebergstuen.

Det var Folkeaksjonen mot innvandring i Brumunddal i 1991 som vekket henne politisk. Da var hun bare ti år. Nynazistenes aksjoner rystet henne.

– Men så syntes jeg det var så flott at folk og politikere senere reiste seg og vendte dem ryggen. Da skjønte jeg at politikk virker.

Og så ble det bare sånn, at politikk ble en stor del av livet. Hun markerte seg tidlig, og har gjort det i alle verv hun har hatt, nå som Aps familie- og kulturpolitiske talsperson på Stortinget. Kultur er livsviktig, og alle skal få så mye som mulig, uansett utgangspunkt, mener hun.

Så vil valget vise om hun kommer i posisjon til å få gjort enda mer med saken.

Hun har sagt om barnet hun venter, at hun håper han blir en som vil «oppføre seg som folk».

– En journalist jeg snakket med i Oslo, syntes det var – ja, kanskje et litt rart siktemål for en barneoppdragelse. Jeg synes det er fint, det ligger en hedmarksk nøkternhet i det. Kanskje er vi litt for nøkterne, forresten. Vi løfter ikke våre egne så mye opp og fram som vi kunne. Tenk hva vi har hatt og har av personligheter. Nå om dagen lytter jeg til Frida Ånnevik, og i Alf Prøysens diktning finner jeg en politisk dimensjon som betyr mye for meg. Han pekte på de enorme klasseforskjellene som var i Hedmark. I knapt noe fylke har det vært større klasseforskjeller enn her. Jeg tror vi hedmarkspolitikere bærer den vissheten med oss, og derfor er veldig tydelige på å ville utjevne forskjeller mellom folk og mellom by og land. Alle skal kunne ha det godt der de bor. Det er det politikk handler om.

Som andre hedmarkspolitikere drar Trettebergstuen gjerne inn hedmarksdikterne i taler og innlegg.