– Hamar er vennskapsbyen til Kahn Younis, og venner stiller opp for hverandre, sier arrangørene bak arrangementet «Ship om Mjøsa».

Dette skjer: På formiddagen vil de bli diverse aktiviteter i byen som arrangørene mener skildrer livet i de palestinske områdene under okkupasjon og blokade. Tre tablåer spredt rundt omkring i sentrum.

Blant annet vil det bli rollespill med en rotasjonsport, som er en del av hverdagen for mange palestinere som passerer kontrollpunkter. Og man vil vise et stort bilde av en mur.

Klokka 12 forflyttes arrangementet til Skibladnerbrygga. er blir det appeller ved biskop Solveig Fiske, Christina Beck Jørgensen (leder Fagforbundet Ung), Gerd von der Lippe (Ship to Gaza Norge). Her vil det også bli mulighet for å oppleve palestinsk dans og musikk og smake på palestinsk mat.

Markeringen på brygga avsluttes med et symbolsk brudd av blokaden ved at man bryter igjennom et banner som viser et israelsk marinefartøy.

Etter seansen på Skibladnerbrygga stiller listetoppene i Hedmark til debatt i Røhnesalen. Her vil man blant annet diskutere hva Norge som nasjon kan og bør gjøre med situasjonen på Gaza.

– Vi mener dette er en debatt som hører hjemme i stortingsvalget. For hva slags ansvar har vi i Norge for å gjøre noe med situasjonen i Gaza? Det vil bi utfordre politikerne til å mene noe om, sier Helge Bjørnstad.

– Det sier sitt at ordføreren i Hamar har forsøkt å besøke vennskapsbyen vår fem ganger, uten å ha fått det til. Hva med dem som bor på Gaza som vil besøke slektninger? undrer Kirsti Hougen.

Palestinakomiteen i Hedmark, Ship to Gaza Hamar, Fellesorganisasjonen Hedmark og Vennskapsbyforeningen Hamar–Kahn Younis står for arrangementet.

Det foregår parallelt et lignende arrangement på Gjøvik.