Atlungstad Aquavit No. 1 ble nylig tildelt gullmedalje i International Spirits Challenge, en av verdens fremste konkurranser for vurdering av kvalitet på brennevin. ISC er en årlig vin- og spritkonkurranse grunnlagt i 1995. Hvert år går juryen gjennom bidrag fra over 90 land og deler ut poeng fra 0-100. Gullmedalje gis til de som oppnår mer enn 90 poeng. Prisene som blir delt ut har høy status i mat- og drikkeindustrien.

Hyller laget

De akevittene som får minst 90 av 100 poeng i konkurransen, får altså gullmedalje og høy prestisje. Det er på ingen måte en selvfølge for en liten aktør som Atlungstad Håndverksdestilleri, som bare har tre fast ansatte.

– Det er stor stas for oss å få et så godt resultat i konkurranse med de største produsentene i verden, sier daglig leder Romain Jourdan i Atlungstad Håndverksdestilleri.

– Det hadde ikke vært mulig uten et godt lag, som sammen har mange års erfaring med produktutvikling, legger han til.

Historisk stjerneprodukt

Atlungstad Brenneri startet opp brennevinsproduksjon i 1855, og var blant Norges ledende brennerier på 1800-tallet. Produksjonen ble avviklet i 2008, men Atlungstad Håndverksdestilleri startet opp igjen med småskalaproduksjon i 2014 og har jevnt og trutt lansert nye akevitter i markedet.

I fjor kom akevitten Atlungstad Aquavit No. 1, som er en relansering av brenneriets stjerneprodukt fra 1900-tallet – dog med litt mindre fuselpreg og mer avrundet smak. Tidligere i år fikk den bronse i International Wine & Spirit Competition 2022, og nå ble det endelig gull.

– Produktet fikk medaljer på begynnelsen av forrige århundre også. Det er en del av vår kulturarv, som vi er stolte av å føre videre. At vi nå får internasjonale toppkarakterer igjen, gir oss motivasjon til å fortsette å utvikle produkter med høye krav til kvalitet, sier Romain Jourdan.