Gå til sidens hovedinnhold

Rachel oppfyller drømmen om egen utstilling

Når Rachel Bratgjerd Nalum i disse dager stiller ut maleriene sine hos Kreftforeningen er det en utstilling med en sterk historie bak.

Det er over 20 år siden hun som alenemor til to barn på 8 og 6 år fikk beskjed om at hun var rammet av kreft. Livmoren ble fjernet ganske raskt. Noen år senere også eggstokkene.

Siden hun fikk den tunge beskjeden som 33-åringen, er det blitt 20 operasjoner for Rachel Bratgjerd Nalum. Hun er utdannet både institusjonskokk og førskolelærer, men nylig fikk hun konstatert at hun må søke om uføretrygd da håpet om vanlig jobb forsvant. Blant annet fordi hun ikke klarer å stå oppreist i mer enn halvannen time. Kronisk tretthet (fatigue) gjør at hun må ta seg en dupp når utmattelsen setter inn. Også lymfeødem, eller opphopning av væske i kroppen, preger hverdagen.

Men 57-åringen lar seg ikke stoppe og har fått laget seg sitt eget atelier i Brumunddal.

Her har hun ved flere anledninger tenkt på om hun er flink nok til å kunne stille ut noe, men for en tid tilbake bestemte hun seg likevel for å blottlegge seg ved å stille ut bildene sine. Utstillingen på Hamar skulle egentlig vært i mai, men da ble alt nedstengt.

Nå er endelig bildene på veggen og hun gleder seg til å vise fram akrylmaleriene sine.

– Det betyr alt for meg, å kunne vise fram historien min. Alle bildene har en historie, vil fortelle noe, og er en bearbeidelse av det jeg har opplevd og vært gjennom, sier hun.

Det er fullt mulig å kjøpe maleriene, men det er egentlig underordnet.

– Dette handler ikke om å tjene penger. Nå vil jeg motivere andre. Jeg prøver å lage min egen hverdag slik at jeg ser at jeg duger til noe. Jeg vet fortsatt ikke hva jeg skal bli når jeg blir stor, avslutter hun.