Gå til sidens hovedinnhold

Ragnhild og Arne feirer 70 års ekteskap og har et enkelt tips for å holde sammen

Det er ikke mange forunt å oppleve jernbryllup, men på Hamar vest sitter Ragnhild og Arne Flugstad som i disse dager har vært gift i 70 år og altså nådd denne minepælen. Deres tips for et langt ekteskap er enkelt.

Onsdag fylte Ragnhild 94 år, samme dag som paret kunne feire 70 år med ekteskap, såkalt jernbryllup. Fram til for to år siden bodde de i eget hus i Hamar, men bor nå i omsorgsleilighet på Prestrud.

Fra Gudbrandsdalen

Paret er opprinnelig ikke fra Hamar, men etter å ha bodd her siden 1955 må det nesten være greit å kalle dem for hamarsinger. Ragnhild (f. Sveine) er født i Lom, og Arne er født i Rudsbygda. Den første tiden bodde de på Kirketeigen i Kvam, mens Arne var ansatt i Gudbrandsdalen Indremisjon. I Kvam drev de søndagsskole med deltakelse av over 100 barn.

Etter hvert dro Arne ut på hvalfangst før de flyttet til Åsmarka i Ringsaker hvor de drev et gårdsbruk. I 1955 tok de altså med seg flyttelasset og slo seg ned på Hamar.

Arne ble ungdomssekretær Hedmark Indremisjon og siden kretssekretær i Santalmisjonen, i Hedmark 1961–1971 og i Drammen 1971–1979. Deretter satte de kursen tilbake til Hamar. Han avsluttet sin tjeneste i 1990 ved oppnådd pensjonsalder. Han var også med Opplandenes Broderring og aktiv på Misjonshuset på Hamar.

– Ta vare på kjærligheten

Ragnhild startet i sin tid opp foreninger for Santalmisjonen. Hun var ansatt i Hullkortsentralen og i Hamar Folkebibliotek. Den jobben passet bra for henne, all den tid hun er glad i litteratur. Hun er også en kunstnersjel og har malt en rekke malerier. Sang og musikk har alltid vært en del av ekteparets hverdag og på misjonsmøter sang de gjerne duett der Arne akkompagnerte på trekkspill. De åpnet gjerne sitt hjem slik at misjonærer og predikanter fikk overnatte. Nå nyter de altså livet sammen på Hamar vest og de trives godt der.

– Her er det kort veg til butikk og serviceanlegg, og det er veldig mange hyggelige mennesker her, sier de.

Det er veldig få som opplever å feire jernbryllup. 70 år i hverandres selskap er lenge, men jubilantene har et enkelt tips til etterfølgelse.

– Ta vare på kjærligheten. Den er en bevarende enhet, sier de.

At de i livets høst skulle få oppleve en pandemi er ikke noe som bekymrer dem nevneverdig.

– Det har gått greit. Her på Prestrud er det låste dører, så vi føler oss helt trygge, sier de.