Rett i overkant av ti år er gått siden bandets forrige album «Freaks in Wonderland» og mange trodde kanskje at det eksperimentelle hardrockbandet hadde sklidd stille ute av tiden. Men nei da, det jobbes på.

Knapt med tid

Det er tida og ikke lysten som har vært den knappe ressursen her, og bandets grunnlegger Henning Ramseth har i alle disse årene kjent at han har gått svanger med et nytt album.

– Men tiden har kanskje ikke vært riktig før nå. Det er nå ti nye låter i bearbeidelsesprosessen, der det foreløpig jobbes i små grupper innad i bandet, forteller han.

Bandet består nå av Ramseth som gitarist og vokalist, Kent Frydenlund på trommer, Lars A. Lien på bass, Kai Renton på keyboards, Ingvild Strønen på fiolin og Miriam Renvåg som deler vokalistvervet med Ramseth.

– Det har tatt lang tid, og alle medlemmer har vært opptatt med ting på hver sin kant, og er for så vidt det fremdeles også, men alle er enige om at Ram-Zet skal prioriteres i tiden fremover, sier Ramseth.

Renton, også kjent fra Trollfest, er ny i bandet mens Ingvild «Sareeta» Strønen er tilbake på plass, etter at hun var ute av bandet en periode, og ikke med på forrige album «Freaks in Wonderland.»

Lover overraskelser

Akkurat når et nytt album foreligger kan ikke Ramseth gi noe klart svar på, men det blir i hvert fall ikke i 2022. Ram-Zet er blitt kjent for et relativt komplekst lydbilde og uttrykk, så det tar tid å produsere sanger.

– Slik det ligger an nå håper vi å ha en låt eller to klare i løpet av høsten, sier han.

Nå jobber han og Renvåg sammen for å utvikle det konseptuelle rundt bandet i tillegg til å finpusse vokalarrangementene. Sommeren blir brukt til å skrive ferdig materialet og til å øve det inn før innspillingen av plata starter i høst eller vinter.

– Her blir det trolig noen overraskende vrier for de som kjenner bandet fra før, sier Ramseth.

Da bandet kom med debutplata «Pure Therapy» i 2000 var det mange som sperret øynene opp for bandets lek med sjangre og kontraster i musikken. Dette er ikke lenger like sensasjonelt i 2022, men bandet går ikke bort fra det eksperimentelle av den grunn.

– Reglene i Ram-Zet, er at det ikke finnes regler, og derfor blir det ofte en del innslag ifra sjangere, som ikke vanligvis forbindes med metal, sier Ramseth som i hvert fall kan røpe en ting om den kommende utgivelsen:

– Ram-Zet har vel aldri vært kjent som «easy-listening» og heller ikke denne gangen er det P4-vennlige låter som er på trappene, avslutter han.