Ole reiste for å finne seg selv

ARBEIDSPLASS: Ole Røhnebæk startet jobben på Uman Logde i januar.

ARBEIDSPLASS: Ole Røhnebæk startet jobben på Uman Logde i januar.

Artikkelen er over 1 år gammel

Her er Ole Røhnebæk midt i sitt livs reiseeventyr. 50-åringens drastiske veivalg har brakt han til Futaleufu i Chile.

DEL

Les også: Ole sa opp for å reise

San Sebastian, Bilbao, Madrid, pampasen i Argentina og Chile. Ole Røhnebæk har tatt seg fra Europa til Sør-Amerika. Nå venter Nord-Amerika.

Kennedy-innsjekking

Det vakte oppsikt da Hamar Vandrerhjem Vikingskipets markante vert sa opp stillingen som daglig leder etter 18 år og proklamerte at han skulle ut i verden og reise i et halvt år.

– Jeg fyller femti år, så kall det gjerne en slags 50-årskrise, sa han til Hamar Dagblad rett før avreise 21. november i fjor.

– Det er nå jeg er frisk og rask og har muligheten til å skaffe meg selv noen gode opplevelser før det kanskje er for sent.

Nå har han realisert en av mange drømmer på reise: Å oppleve Futaleufu i Chile.

– Da jeg fylte 40 spurte kompisene mine hva jeg ønsket meg i gave. Jeg svarte penger til å reise til Futaleufu.

Det ble ingen pengegave, men ti år etter var Røhnebæk på plass det vakre landskapet, som er hjemsted for en av verdens beste elver for kajakk- og rafting.

Vandrerhjemsverten er kjent for å være rett på sak. Da han kom til stedet tok han seg opp til det anerkjente hotellet Uman Lodge og ba om å få jobb. Hotellet er eksklusivt og baserer seg på økologisk drift. Stedet har bare 16 rom og prisen for en overnatting strekker seg over 5.000 kroner.

– Jeg har litt erfaring fra å drifte overnattingssteder. De så at jeg hadde litt peiling på vertskap, så jeg fikk begynne i resepsjonen. Det handler om å glise litt, gi god informasjon og personlig service, så kan man jobbe overalt, sier en energisk Røhnebæk.

Når gjestene logger inn, så googler Røhne dem for å se hvor de kommer fra og om han finner noe han kan snakke om. Det bidrar til gode opplevelser for ferierende rike amerikanere eller lokale chilenske gjester.

Den første gjesten Ole sjekket inn var advokaten, radioverten, forfatteren og miljøaktivisten Robert Kennedy jr. Sønn av politikeren Robert F. Kennedy som ble skutt i 1968.

– Jeg ble litt paff, men han var litt lik onkelen sin, innrømmer Ole.

Han benytter gjerne muligheten til å reklamere for Norge og Hamar-regionen for hotellets gjester.

– Jeg forteller om fjordene på Vestlandet, men også om alle de flotte opplevelsene som venter dem i området hvor jeg kommer fra.

Kjenner på savnet

Høydepunktene på reisen så langt har vært mange.

– Naturopplevelsene i Sør-Amerika. De enorme avstandene. Å sitte på en buss på pampasen i 28 timer og oppdage at man bare har beveget seg noen centimeter på kartet. Fem timer kjøring for å se et hus.

– Den største enkeltopplevelsen var museet i Bilbao. Å gå rundt og ta til seg den storslåtte arkitekturen var skjellsettende. Der skulle jeg etter plane være i fire-fem timer, men det ble tre dager. Også var det gjevt å få møte vertsfamilien til datteren min, Inga, i Argentina og tilbringe 14 dager sammen med dem. Det var stort.

Nå er Sør-Amerika-eventyret slutt. Reisen går inn i en ny fase. Ole Røhnebæk skal på slektsjakt i Nord-Amerika. Første stopp er Miami. Deretter går ferden til New York. Og til Montreal. Det avsluttes med tre uker i California før han er hjemme igjen i Norge i 22. mai.

– Du dro for å finne deg selv. Hva har du funnet så langt?

– Når man er på reisefot lenge så begynner man å se på det man savner. Vi som er fra Hedmarken bor i et virkelig flott område, med tilgang til fire årstider; bading, skiløyper, ja alt. Alt er tilgjengelig.

– Når det gjelder meg selv så gleder jeg meg enda mer over at helsen min er bra, at jeg har venner og at jeg har hatt en jobb som har vært morsomt å gå til hver dag.

– Jeg har kommet fram til at jeg elsker livet.

Artikkeltags