Gå til sidens hovedinnhold

Rekordsalg betyr mange ferske båteiere: Hamar Båtsenter håper vedlikeholdet tas på alvor

Hamar Båtsenter har de to siste sesongene hatt et båtsalg de karakteriserer som «helt vilt» og tilbudet deres om båtlagring har fått et stort geografisk nedslagsfelt. Nå kommer de med en anmodning til de mange ferske båteierne i distriktet.

Hamar Båtsenter ble etablert i 2006 og kan altså i år feire 15-årsjubileum. De første årene holdt de til i Birkebeineveien på Hamar Vest, men har siden 2014 hatt tilhold i Nydal. Der har de på de to siste sesongene fått oppleve en skikkelig gullalder i bransjen.

– Salget av båter har vært helt vilt og det har helt sikkert en sammenheng med pandemien. Man har vel sett det samme når det gjelder salget av campingvogner og bobiler. Folk har feriert på en annen måte og det førte til at mange ville ha båt. Vi har solgt ut absolutt alt vi har fått tak i og alt vi fikk inn til fellesferien i år ble borte, forteller Cato Lundby på Hamar Båtsenter.

Henter båter i Oslo

Det er altså blitt en stor økning i antall båteiere i distriktet, men med stadig flere som også flytter inn i leiligheter sier det seg selv at det kan bli utfordringer med tanke på plass.

– Vi har 130 båter i vinterlagring nå og vi merker en langt større pågang på dette etter to veldige gode salgsår. Vi har faktisk en del kunder fra Oslo. Dette er gjerne personer som har kjøpt båt av oss tidligere. De ser at det er billigere å lagre båten her og en del av servicen vår er at vi står for transporten. Det er jo færre og færre biler som kommer med hengerfeste, så dette er et tilbud mange setter pris på. Det er mange som ønsker så enkelt båthold som mulig, sier Lundby.


Trenger riktig pleie

Med såpass mange nye og uerfarne båteiere er det for mange et høyt fjell å klatre hva vedlikehold av båten gjelder. Lundby og båtmekaniker Stian Holst håper folk enten setter seg inn i hva som trengs og tar jobben sjøl eller setter det bort til noen som kan det.

– Det er mange som ønsker å gjøre det sjøl fordi de tror de klarer det eller for å spare penger. Mange søker råd på YouTube og Google, og der finnes det veldig mye gode tips, men også mange dårlige, sier Lundby.

En tendens de ser at folk flest kunne tatt opp båten lenge før ettersom den i mange tilfeller blir stående hele sensommeren uten å bli brukt.

– Det er viktig å vaske den og da bør man bruke gode båtprodukter, og ikke husholdningsprodukter. Og man kan gjerne ta poleringen på høsten, men husk at det gjerne tar en dag eller to om det gjøres skikkelig. Når båten settes til vinterlagring kan man for å være helt sikker ta av en av batteripolene. Da vil ikke batteriet tappes om man skulle ha glemt å skru av noe som suger strøm. Er det båt med vanntank og toalett er det viktig å få tømt dette hvis båten blir stående der den er utsatt for kulde. Da bør man også kjøre litt frostvæske gjennom anlegget. Det kan bli dyrt å slurve med dette, sier Nordby.