Også denne sommeren ble det i all hovedsak feriert innenlands og de norske reisemålene måtte plutselig gjøre sine hoser grønne for turister fra eget land. Hamarregionen Reiseliv har vært framme i skoa og deres innsats for å synliggjøre regionen vår har gjennom sommeren båret frukter i form av masse turister og følgelig høyt belegg på hotellene i Hamar. På Clarion Astoria meldes det om en innbringende sommer.

– Juli og august var en veldig bra periode for oss. Juli ble den beste måneden vi noen gang har hatt, og også august har vært bra, forteller hotelldirektør Vidar Haugen.


Fra hele Norge

Tidligere var det ofte bussturister som dominerte bookingen på hotellet sommerstid, men denne type organiserte reiser har pandemien satt en kraftig brems på og det er nå andre turistgrupperinger som er i klart flertall.

– Nå er det langt flere barnefamilier og par som overnatter her. Og det kan ha en langt bedre effekt på sikt enn bussturister. Med de førstnevnte kan de medføre at de ønsker å vende tilbake til Hamar på jobbkonferanse eller med fotballaget, forteller Haugen som kan melde om besøk fra store deler av landet.

– For oss er det jo optimalt at det er fint vær her slik det var i hele juli samtidig som det er dårlig vær andre steder i landet. I år har vi hatt mye trøndere og folk fra Møre boende her, og mange blir flere netter enn det som opprinnelig var tenkt. Hamar har utviklet seg til å bli et sted folk ferierer og er ikke lenger bare et transittsted, sier Haugen. Samme tendens kan hotelldirektør på Scandic Hamar, Frode Åkerland, melde om.

– Det har vært en god sommer med solid besøk på hotellet. Det er gledelig at nordmenn nok en sommer har utforsket hjemlandet, sier han.


Høsten ser bra ut

Sjøl om sommeren nå er over og de færreste ferierer ser det uansett lovende ut framover for Clarion. På grunn av restriksjonene som har vært i idrett og kultur har det på sett og vis vært en propp i systemet som nå er i ferd med å løsne.

– Idrett og kultur kommer for fullt nå og vi har allerede fått mange bookinger i september på grunn av kulturarrangementer. Utover det er det vanskelig å si hvordan høsten blir, for det er mange som ikke booker i god tid, men venter til tett innpå. Vi ser derimot at vi nærmer oss normalen igjen, men vi er neppe der før i 2022, sier han.

– Må holde trykket oppe

Haugen er klar på at den høykonjunkturen det lokale reiselivet nå opplever ikke vil vedvare om den gode promoteringsjobben ikke fortsetter.

– Det er viktig at vi nå ikke slår oss til ro. Fra neste år vil det trolig være mulig å reise utenlands i langt større utstrekning enn nå og da konkurrerer vi med hele verden igjen. Derfor er det viktig for Hamar å fortsatt være synlige, sier han.

Han er spent på hvordan det vil slå ut når reiserestriksjonene er helt opphevet og sydensugne nordmenn igjen har muligheten til å feriere utenlands.

– Men vi håper jo at mange nå har fått opp øynene for å feriere i Norge nå, avslutter Haugen.