– 50 og feit, men ikke ferdig, sier Remo Andre Martinsen.

Drev utested

Han skulle drive utested i Hamar. I februar 2017 åpnet Remo Heia Hamar i de tidligere lokalene til Svare & Berg. Men etter hvert viste det seg at en tilværelse i utelivsbransjen ikke passet han likevel.

– Det var lange arbeidsdager. Jeg nærmet meg 50 år, og orket plutselig ikke å stå bak en bardisk. Jeg følte meg ferdig med utelivet, forteller Remo.

Ved før nyttår overlot han roret til en annen.

Remo gikk ut på Facebook og fortalte at nå skulle han ordne seg en vanlig jobb.

Men perioden som arbeidssøker ble lenger enn det han hadde sett for seg.

I mai kjente han virkelig på fortvilelsen over ikke å ha en jobb å gå til.

– Jeg har aldri hatt noe trøbbel med å finne meg noe å gjøre. Føler at jeg har hatt en grei og innholdsrik CV. Jeg har hoppet av jobber, uten å ha noe sikkerhetsnett, fordi jeg har vært vant til at ting har ordnet seg.

– Det har gjennom årene vært mange flotte og interessante jobber, og jeg føler at jeg har fått bevist at jeg duger der jeg har vært, uten at jeg har hatt med meg en ryggsekk full av studiepoeng.

– Men så fikk jeg meg en ny opplevelse: Jeg kom plutselig til kort i alle jobbene som jeg søkte på. Og da jeg ikke engang ble kalt inn til intervjuer, så begynte jeg å tvile på meg selv. «Hva er det jeg egentlig kan?» Det var vondt, sier Remo.

Han forteller også om sitt møte med NAV.

– Det har vært lærerikt. Jeg skal ikke være blant dem som kritiserer de som jobber i første og andre linje hos NAV, for det gjøres også mye bra jobb hos dem. Men jeg fikk føle på hvor komplisert systemet er, og man føler seg mistenkeliggjort; at det å gå arbeidsledig er noe selvvalgt. Det fikk meg til å tenke på folk som ligger nede fra før, hvordan skal de klare å reise seg?

– Og jeg fikk virkelig føle på at lediggang er roten til alt ondt. Man detter ned i kjelleren. Selvtilliten svikter og selvmedlidenheten melder seg.

Tilkallingsvikar

Remo valgte å teste effekten av å ha et stort nettverk.

Han er kjent for friske meninger i sosiale medier. På Facebook har Remo nesten 4.800 venner.

«Har vært ivrig på søknadsfronten en stund, men i mangel på formell kompetanse har jeg erfart at man havner i bunken for «uflaks», eller sagt på en annen måte: Vi takker for din interesse», skrev han på Facebook i en lang og svært åpenhjertig statusoppdatering.

– Det satt litt langt inn å trykke på «post»-knappen på det innlegget, erindrer Remo.

Men han fikk i stedet oppleve kraften av sitt eget nettverk.

Innlegget ble delt over 300 ganger av venner og bekjente.

– Den responsen som kom var helt fantastisk. Ikke én negativ kommentar. Alle ville hjelpe meg, på et eller annet vis. Mange ville tipse meg om ledige stillinger som jeg måtte søke, jeg fikk noen konkrete tilbud om salgsjobber og fikk til og med forespørsel om jeg ville jobbe som avløser på gård.

Han landet på å gjøre seg tilgjengelig som tilkallingsvikar for et mestringsteam i Stange kommune. En helt ny erfaring.

– Jeg har alltid hatt lyst på å jobbe med folk. For første gang i livet har jeg testet livet i helse- og omsorgssektoren, og jeg stortrives. Det har vært veldig interessant. Selv om jeg fortsatt holder døren åpen for alle muligheter, har jeg mer og mer lyst til å fortsette der jeg er, og ta utdanning som helsefagarbeider på si.

– Spill på nettverket

Remo fyller 50 år mandag. Han tror det er alderen som begynner å slå ut negativt i møtet med arbeidsmarkedet:

– Det er mange unge arbeidssøkere med høgskole- og universitetsutdanning, og bachelorer i ditt og datt. Ja, jeg forstår at utdannelse er viktig og en god ting. Men hvis alle som nærmer seg 50 år er uaktuelle, så begynner det jammen å bli dyrt å holde samfunnshjulene i gang.

– Mine tips er: Ikke tvil på at du fortsatt er en ressurs, selv om du begynner å komme litt opp i årene. Ikke gi opp. Og vær ikke redd for å spille på nettverket ditt, som er noe av det mest verdifulle du har.