- Jeg startet på en omfattende jobb med å systematisere og profesjonalisere. Driften hadde fram til da dreid seg om å levere til det overveldende antallet kunder som kom innom, forklarer Schmitz til Hamar Dagblad.

LES OGSÅ: - Har selvinnsikt nok til å holde meg borte fra restaurantkjøkkenet

I sitt arbeid innså han raskt at konseptet på Basarene krever enn bedre totalbemanning og at det måtte finnes en annen måte å administrere restauranten på. Dermed gikk Schmitz til styret og fortalte at de ikke hadde råd til hans egen stilling.

- Et slikt konsept i Hamar har ikke råd til å ha en som sitter på kontor. Det er viktigere at Hamar har en slik restaurant som leverer på kvalitet og service, enn at jeg har denne jobben, forklarer han.

Basarene går dermed tilbake til den opprinnelige driftsformen der kjøkkensjef Rune Veslum er ansvarlig for den daglige driften og med Truls Røise som kontaktperson.

Mye folk, men tjener ikke penger

Basarene har opplevd fulle hus siden åpningen for et knapt år siden, men sliter med inntjeningen. Over 40.000 gjester har spist i den ærverdige bygningen på Stortorget.

Hamar Dagblad har ikke kommet i kontakt med styreleder Tor Rullestad, men han sier til HA, at de regner med å gå i pluss/minus null i første driftsår.

- Vi har ikke større ambisjoner i et tøft første driftsår. Vi har hatt godt besøk, fått gode tilbakemeldinger. Vi er svært fornøyde, avslutter Rullestad til avisen.

25 personer står på lønningslista til Basarene.

Alltid rustet for storbesøk

Schmitz prøver å illustrere litt av problematikken for denne type restaurant.

- Personalkostnadene er tunge i denne bransjen. Basarane kan være smekkfullt en kveld og det vil kreve stor bemanningen, men samtidig kan det vært surt, kaldt og slaps slik at hamarsingen blir hjemme. Basarene må alltid være rustet for det første, sier han.

I tillegg krever det mye på kjøkkenet.

- Det er ikke noe halvfabrikata. Alt lages fra bunn, som igjen krever ressurser. Derfor ble det slik nå, sier han.

Satser mer på matbloggen

For Schmitz selv har det vært en forholdsvis dramatisk opplevelse å stå uten jobb etter kun noen måneder.

- For meg er det krevende å stå uten jobb etter så kort tid, men jeg skal i en periode jobb med enkelte konsulentoppdrag og fokusere litt mer på å generere inntekter til matbloggen min, innifristelse.no, forteller Christoph Schmitz.

Bildeserie

Slik blir Kolonihagen