Gå til sidens hovedinnhold

Riksrånerens tilbakekomst - Odin fra Hamar er klar med ny sesong av Rådebank

Odin Waage fra Hamar er tilbake som råneren GT når andre sesong av Rådebank slippes torsdag. Etter planen skal det bli en ny sesong som hele Norges råner og det er ikke verst for en som opprinnelig var patologisk uinteressert i bil.

«Rådebank skyldes for stor klaring mellom råder og veiv grunnet slitasje på lager (Dårlig oljetrykk osv), dette fører til at råden slås mot lageret og man får en høylytt bankelyd i motoren. Dette er naturlig nok uavhengig av tenning og bensinens oktantall» er forklaringen på fenomenet rådebank på wikipedia.

– Det hadde jeg aldri hørt om. Da jeg fikk høre tittelen «Rådebank» for tre år siden trodde jeg det egentlig skulle være rånebank, forteller Waage.

Null interesse for bil

Til daglig disponerer ikke engang 25-åringen egen bil, men det er mer av praktiske hensyn enn mangel på interesse. Som bosatt i Oslo synes han det er tullete å ha bil. Og hadde han hatt det ville det kun ha vært et framkomstmiddel og den ville trolig blitt levert på verksted for relativt enkle reparasjoner.

– Jeg hadde null interesse for eller peiling på bil før rollen som GT. Nå føler jeg at GT er blitt en del av meg og at jeg har blitt litt formet av den rollen, sier Hamar-gutten som hadde en bratt læringskurve for å sette seg inn i rollen som råner. Han lånte bøker på biblioteket, studerte videoer på Youtube og gikk undercover som råner på Bø der serien spilles inn.

Dermed kunne han plutselig med den største troverdighet i sesong 1 stoppe en lekkasje i motorens radiator ved hjelp av egg.

– At dette var et reelt triks hadde jeg ikke snøring på. Jeg hadde heller ikke peiling på funksjonen til en radiator, sier han og ler.

– Men vi skal ikke se bort ifra at det dukker opp et lignende triks i den kommende sesongen heller, legger han til.

Inkluderende miljø

Utover det at han gjennom oppveksten har registret en del rånere rundt omkring på Hamar var ikke dette et miljø han hadde særlig kjennskap til.

–Jeg visste nok ikke noe mer om rånermiljøet enn folk flest, men etter at jeg har blitt kjent med det har jeg funnet ut at det er et veldig inkluderende miljø og jeg har nå et veldig godt inntrykk av rånerne. Det er et miljø med god stemning, litt sånn som en lang russetid. Det er sikkert mange som blir kjent med miljøet gjennom serien, sier Waage som nå på mange måter er blitt «riksråneren» i Norge.

– Det er veldig kult. Det tar jeg som et kompliment, sier han.

Økt bilinteresse

Etter å dykket grundig ned i bil og motor-materien sitter Waage igjen med ferske kunnskaper og en fascinasjon for bil han ikke så komme.

– Bilinteressen min har økt betraktelig og jeg synes det å jobbe med bil er skikkelig digg arbeid. Jeg tror faktisk jeg kunne trivdes som bilmekaniker, som er GTs jobb i serien. Det å bli litt møkkete på henda er bare kult, sier Waage som ikke har importert hovedpersonens røykevaner.

– Nei, røyke gidder jeg ikke. Det er ikke bra. Heldigvis er det bare urtesigaretter som brukes i filminnspillingen. Ellers hadde jeg nok dødd av nikotinforgiftning, sier han.

Sesong 2 av Rådebank, hvorfor vi får se Staysman i rollen som bilselger, har altså premiere torsdag på NRK. Første sesong dro om lag 470 000 seere per episode og fikk meget gode tilbakemeldinger fra både presse og målgruppen.

– Det blir veldig spennende å høre hva folk synes om denne sesongen, sier Waage som røper at serien fra starten er lagt opp til å fylle tre sesonger.

– Det har i hvert fall vært planen helt fra starten, så nå er det bare å håpe at det blir slik, avslutter han.