Gå til sidens hovedinnhold

Romantikk på lerretet i Tante Gerdas bakgård

Artikkelen er over 1 år gammel

Årets Bakgårdsfilm tar for seg romantiske filmer, og to av filmhistoriens virkelige klassikere skal vises i bakgården hos Tante Gerda denne helgen.

– Vi skal lage en kveld for romantikerne, og for dem som de som liker å sitte i en gammel bakgård og velte seg i sterke emosjoner, sier Jørgen Rogne.

Kjekk Gable

Niende Bakgårdsfilm avvikles i bakgården til Tante Gerda fredag og lørdag. Og i år er det kjærlighetsfilmer som er tema for Hamars kanskje mest eksklusive festival.

Det starter fredag med visning av «Love Story» fra 1970, med Ali MacGraw og Ryan O'Neal i hovedrollene.

– Den er veldig kjent for filmmusikken, og den fikk faktisk Oscar for musikken i tillegg til fem Golden Globe. Det amerikanske filminstituttet (AFI) har faktisk kåret Love Story til filmhistoriens 9. beste amerikanske kjærlighetsfilm, opplyser Rogne.

Lørdag settes den store klassikeren «Tatt av vinden» opp i bakgården. Den regnes for å være den store, episke kjærlighetsfilmen gjennom tidene. Laget helt tilbake i 1939:

– Clark Gable som Rhett Butler; han er jo så kjekk! utbryter Kirsti Hougen.

– Hokken ska'n godblonke tel? En fire timer lang historie om en dame (red.anm. Vivien Leigh som Scarlett O'Hara) som aldri klarer helt å bestemme seg er jo ... lenge. Vi blir nødt til å kutte ned litt, slik at filmen blir delt opp i to. Ikke «Directors Cut», mer en slags «Tante Gerda Cut». Over midtveis blir det et lite foredrag om handlingen som vi «spoler over», og så ser vi avslutningen, sier Rogne.

– Mulig noen vil føle seg litt snytt, men vi er nødt til å gjøre dette på grunn av tiden og lysforholdene. Skulle vi ha sett hele filmen så måtte vi ha startet tidlig, men da er det for sterkt lys ute til at det blir mulig å se noe på skjermen i bakgården. Og lar vi filmen få gå utover natten, så er vi vel ferdige ved 01.30-tiden. Det hadde blitt litt tøft, sier Lars Meyer.

– Man kan altså denne helgen velge mellom å se en komplisert og lang kjærlighetshistorie eller en mer moderne og komprimert fortelling. Men begge disse filmene er viktige og et must om man vil forstå amerikansk filmhistorie, sier Rogne, som dermed slår et slag for at publikum møter opp begge dager.

Gode filmminner

Neste år fyller Bakgårdsfilm ti år. Hvordan jubileet skal markeres, er ennå ikke avklart.

– Vi har hatt år hvor det har vært fullt i bakgården. De som kommer hit har fått store filmopplevelser og kvelder fylt av kvalitet, sier Meyer.

– Vi har gitt mange folk gode filmminner.