– Sterkt, sa Matilde Welle-Gleditsch (15) og Laila Johanna Karlsen (14) etter å ha sett filmen om Kaisa sammen med statsminister Erna Solberg.

– Kjente oss igjen

I Kripos-kampanjen «Delbart?» har man laget et undervisningsopplegg og en film som har som mål å forebygge deling av seksualiserte bilder og videoer.

I filmen ber Kristian om at Kaia sender et «spennende» bilde av seg. Han sitter ved siden av Sigurd og kjeder seg.

Nølende tar Kaisa et nakenbilde av seg selv, et valg som får fatale konsekvenser.

Saken i videoen er hentet fra en ekte straffesak hvor norsk ungdom har vært involvert. Og den er langt fra unik.

Ved hjelp av mobiltelefonen fikk Ajer-elevene svare på spørsmål rundt filmen på skjermen. Mange hadde problemer med å vite hva som var lovlig og ulovlig.

– Hovedregelen: Det er ulovlig å ha, ta og dele nakenbilder av barn under 18 år, sa politioverbetjentene Hanne Andreassen og Tone Gulsvik fra Kripos til de svært lydhøre Ajer ungdomsskoleelevene.

Matilde og Laila Johanna fikk en selfie og en snakk med statsministeren i etterkant.

– Hva synes dere om det dere fikk se i dag?

– Spennende og lærerikt. Vi kjente oss dessverre igjen i filmen. Deling av bilder er noe ungdommer driver med, også i Hamar. Men kampanjen er bra, fordi vi blir bevisste på hva som er straffbart, sier Laila Johanna.

Mediestilsynet har gjennomført en undersøkelse som viser at 13 prosent i alderen 13–18 år har delt nakenbilder av seg selv på nett det siste året. Både gutter og jenter rammes.

Derfor retter «Delbart?»-kampanjen seg spesielt mot ungdommer i alderen 13–16 år, og deres foreldre. For mange vet rett og slett ikke at produksjon, oppbevaring og deling er straffbart.

Større konsekvenser

– Jeg tenker at det er utrolig mange ungdommer som ikke tenker over hva som skjer når de deler bilder. En liten dumhet kan få store konsekvenser for folk. Vi må alle ta litt ansvar. Vi voksne må snakke med barn, og barn og ungdom må tenke på hverandre, råder Solberg.

– Da jeg var ung så gjorde man også dumme pek mot hverandre. Dro ned buksene på andre på skolen, men den gangen var det ikke sosiale medier. I dag har ting helt andre konsekvenser, sier statsministeren.

Hamar-ordfører Einar Busterud satt ved siden av Solberg og så videoen i gymsalen på Ajer:

– Dette berørte meg skikkelig. Jeg satt hele veien og tenkte på Kaisa og sa inni meg: «Ikke gjør det! Ikke gjør det!»

– Et veldig bra opplegg som skoleelevene bør se sammen med foreldrene.

Du kan se filmen her.