Det er en stolt og fornøyd Bye Jensen som møter Hamar Dagblad på Gålåsholmen. Lærlingtida på to og et halvt år er nå tilendebrakt og nylig besto han fagprøva etter to hektiske dager sammen med en sensor på Heggvin. Oppturen stopper imidlertid ikke der. For mens mange andre lærlinger gjerne må ut for å søke jobber etter å ha bestått fagprøva har Bye Jensen allerede sikret seg jobb.

– Jeg har fått fast stilling her på Sirkula fra starten av april. Fram til da jobber jeg her som vikar, forteller en fornøyd Bye Jensen som også har jobbet som sommervikar på anlegget tidligere.


– En bevisst strategi

Det er på ingen måte en selvfølge at man får fast jobb der man har gått i lære, men administrerende direktør i Sirkula, Grethe Olsbye, forteller at det er et stort ønske fra Sirkula å kunne tilby fast jobb til lærlingene.

– Dette er en bransje i vekst og det er jo stadig utskiftning av folk her, så vi håper alltid å kunne tilby fast jobb til de som går i lære her. Vi håper også at mulighetene for å gå rett ut i jobb etter lærlingtida gjør at det blir enda mer interesse rundt dette faget og at vi med dette kan få enda flere yngre inn i bransjen, sier Olsby.

Et grep som gjøres for å kunne begunstige unge søkere er at stillingene som lyses ut på Sirkula heretter stiller krav til fagbrev.

– Dette er en helt bevisst strategi fra vår side. Tidligere kunne vi ikke stille dette kravet, sier Olsbye som synes det er veldig gledelig at unge folk som Sander sterkt ønsker å jobbe hos Sirkula.


Tør å ta egne valg

Tore Westgårdsrønningen i Opplæringskontoret for industribedrifter Østlandet jobber med oppfølging av lærlinger og han lot seg tidlig imponere over målbevisstheten og engasjementet til Sander.

– Jeg fikk inntrykk av at han siktet seg inn på denne bransjen tidlig og ytret et sterkt ønske om å få ha læretida hos Sirkula. I hans alder er det gjerne litt sånn at man velger samme retning som kompisene, men Sander har vist at han tør å ta egne valg å stå i det uten å la seg påvirke. Det er en veldig god egenskap. I tillegg tar han til seg tips og tilbakemeldinger på en imponerende måte, og har en indre nysgjerrighet som er verdifull å ha med seg, forteller Westgårdsrønningen.


Drømmeelven

Kristin Amundsen er faglig leder for gjenvinningsfaget hos Sirkula, og også nyutnevnt medlem av prøvenemda for gjenvinningsfaget i Innlandet fylkeskommune. Hun har hatt ansvaret for den daglige oppfølgingen av Bye Jensen og er også imponert over ham.

– Vi har hatt mange gode samtaler og diskusjoner, noe som jeg tror har vært lærerikt for Sander. Han tar til seg råd og utviser et enormt engasjement. Han er egentlig drømmeeleven, sier Amundsen mens hovedpersonen nesten blir litt svett av alle komplimentene.

– Vi er veldig stolte av lærlingen vår, legger Olsbye til og mener at lærlingen hos Sirkula nå har de beste forutsetningene til å bestå fagprøver i framtida.

– Med Kristine som er nyutnevnt sensor i prøvenemda er vi trygge på at lærlingene får god kvalitet på opplæringen, sier Olsbye.

Brenner for miljøet

Bye Jensen synes det langt på veg er en plikt å gjøre en innsats for miljøet, og synes han leverer gode bidrag i yrkesretningen han har valgt.

– Jeg brenner for dette med miljøet og hva jeg kan gjøre for å bidra. Det har jeg lært utrolig mye om i lærlingtida og jeg har skjønt at jeg her får dager med stor variasjon og gode kolleger. Jeg anser også dette for å være en trygg arbeidsplass for fokuset på gjenvinning blir jo ikke akkurat noe mindre, sier Hamar-gutten som har blitt møtt med forståelse blant sine nærmeste for det utradisjonelle yrkesvalget.

– Mine nærmeste er interesserte i valget mitt og støtter det hundre prosent, forteller han.