Satte poteter i mathagen

HALMPOTET: Under halmen kommer det poteter. Fra venstre: Ragnhild Gjems, Mohsin Mustafa, Ahmed Berghit og Hege Harsvik, som var med på dugnaden.

HALMPOTET: Under halmen kommer det poteter. Fra venstre: Ragnhild Gjems, Mohsin Mustafa, Ahmed Berghit og Hege Harsvik, som var med på dugnaden.

– Nå dyrker vi poteter. Noen vil kanskje si at vi er ute i det seneste laget, men vi bruker det som en jordforbedringsmetode, sier Ragnhild Gjems.

DEL

Ivrig dugnadsgjeng i sentrum.

En gjeng engasjerte mennesker ble med på midtsommerdugnad i den nye Triangelen Matpark for luke og å lage flere erte- og bønnebed.

Og, sette poteter, rett før fellesferien.

Får oppmerksomhet

– Nå har vi lagt på kompostjord og et lag med fuktet avispapir og papp som er hullet, også har vi satt ned poteter. På toppen har vi lagt et lag med bløt halm.

– Hva er godene med denne metoden?

– Da får man helt rene poteter som legger seg oppå jorda og under avispapiret. Og jorden underst blir helt løs og veldig fin å grave i senere. Med avispapiret og pappen så kveles på en måte gresset, slik at det blir kun ren jord.

– Vi ser på dette som en forberedelse til neste bed som kommer til høsten.

Litt etter litt kommer ting på plass i den nye mathagen i Triangelparken, som en del av aktiviseringsplanen for Hamar sentrum.

Etter planen skal det dyrkes alt fra valnøtter, epler og druer til mini-kiwi, gulrøtter, urter og jordbær, midt i byen:

– Vi har god plass og ting skjer i bedene. Også er det hyggelig at det er blitt en del oppmerksomhet rundt prosjektet. Vi merker det når vi driver og jobber i hagen at det alltid er en masse folk som stopper opp for å snakke. De har spørsmål om planter og grønnsaker og vil gjerne komme med en hyllest av prosjektet, sier Gjems.

– Det virker som om folk synes at det er veldig hyggelig at det endelig skjer noe i Triangelparken.

Europeisk trend

Byutvikler Guro Vestvik sier at hagen er opprettet etter modell fra andre byer på kontinentet:

– Dyrking av spiselige vekster i by er et fenomen som sprer seg i byer i hele Europa, og med denne mathagen, og en samlet satsing på urbant landbruk, vil Hamar bli en foregangskommune i Norge.

Alle som vil kan få være med på prosjektet:

– Vi legger vekt på sosialt fellesskap og å dele og øke kunnskap om å dyrke hage på naturens premisser, med størst mulig mangfold av grønnsaker og andre spiselige vekster, sier Vestvik.

På Mathagens Facebook-side skal det legges ut planer og oppgaver som skal utføres, og der kan innbyggerne melde sin interesse for å delta.

– På samme side dokumenterer vi hvordan mathagen vokser og utvikler seg, slik at alle kan følge med, sier Vestvik.

Artikkeltags