Klikk på bildeserien over for å se pultostrettene.

Lasagne, blomkålsuppe, fiskeretter, lefserull, biff med bearnés, bakt potet, fløtegratinerte poteter, sliders, pizzaer og en spekematfjøl.

Inne på Stortorvet Gjestgiveri bugner det av lekker mat for et knippe inviterte gjester. Eller snarere forsøkspersoner.

Men de kjente rettene, som utgjør et lekkert skue på et langbord inne på restauranten, har fått en helt spesiell vri. De har alle på en eller annen måte fått pultost som ingrediens.

– Trenger utfordringer

Gjestgiveriets kjøkkensjef Odd Kåre Brendemoen har kreert rettene, som skal fotograferes og presenteres i et stort bokprosjekt.

Inne på kjøkkenet er Brendemoen i sving:

– En interessant råvare. Smakssansene våre trenger noen utfordringer, sier han og smiler.

– Tanken min var at i alle settinger der du kan bruke blåmuggost, som smaker litt skarpere, kunne man i stedet bruke pultosten. Her har pultosten noen fine egenskaper. Den bygger opp de andre smakene, istedenfor å ta over. Jeg tror jeg har klart å knekke koden, sier Brendemoen og smiler.

Han har tidligere servert firerettersmiddager med pultost, med hyggelige tilbakemeldinger.

Inne på kjøkkenet står det ei eplemostflaske som inneholder en overraskelse.

– Verdenshistoriens første og eneste pultostcocktail, erklærer Brendemoen.

– Den er laget på Gammel Opland (akevitt), multe, sitronsaft, sukkerlake og ... Hedmark-pultost.

Brendemoen har moret seg med å servere cocktailen til intetanende folk. De blir mildt sagt overrasket når kjøkkensjefen røper hva som er en av ingrediensene.

Pultostkaker

Det er et stort lag bak boken, som trolig kommer til jul. Her er Aud Huse, Birger Lillesveen, Asbjørn Langmyr, Erik Jacobsen og Odd Kåre Brendemoen med som bidragsytere.

– Det skal ikke være en fagbok, for det har Helge Hagen skrevet før (red.anm. Hagen vil også bidra med noe i boken denne gangen). Det skal bli en litt humoristisk bok med oppskrifter hvor vi viser fram alternative måter å bruke pultosten på. For stort sett forbinder folk pultosten med noe man har på brødskiva, på knekkebrødet eller på poteten. Nå har vi gått nokså mye lenger, sier Huse og smiler.

Hun håper at pultosten etter hvert får sin renessanse:

– Pultosten er veldig underkjent i forhold til parmesan, som er veldig populær. Hvorfor ikke bruke mer av vår egen pultost? Vi som brenner for pultosten mener konsumet burde ha tatt seg opp betraktelig, forklarer Huse.

Hun fikk i oppdrag å bidra til prosjektet med som skulle være godt til et glass øl eller en kopp kaffe:

– Jeg tenkte: Pultostkaker. Hvordan kan det bli godt? Vi har hatt noen møter der jeg har bakt og bakt, og det har blitt så vellykket! Terter, vannbakkelser, krumkaker ... Alt med pultost. Enten i form av rømmet pultost eller krem med pultost. Mange varianter, sier Huse og smiler.

– Hva er det med pultostsmaken som gjør den så unik?

– For det første er jeg et kulturmenneske, så jeg liker at det er en eldgammel ost med lokale røtter. En av de eldste ostene vi vet om, faktisk. Hedmark og Oppland er jo kjent for sin pultost.

– Og den er veldig mager og svært god på smak.

Pultost

er en surmelksost. Den består av løs, modnet ostemasse som er smaksatt med karve. Pultost er en av Norges nasjonale ostesorter, på lik linje med Gamalost, med tradisjoner langt tilbake i tiden. Norsk pultost er oppført på lista Smakenes Ark i regi av Slow Food-bevegelsen.

Pultost er laget av syrnet skummetmelk og er derfor en magerost. Karve er med på å gi Pultosten den karakteristiske smaken. Ved lagring av osten vil smaken bli kraftigere.

Kilde: Wikipedia.