Klikk på bildegalleriet over for å se Grobunns egne bilder fra dagen!

– En helt utrolig dag! oppsummerer leder for dagtilbudet hos stiftelsen Grobunn, Linda Høgmo Edvardsen.

Hun får støtte fra lærling Axel Hannestad, 22 år og beboer og lærling hos Grobunn.

– En fin opplevelse!

Godt forberedt

Det var elektroklassen ved Hamar katedralskole som inviterte 14 lærlinger med psykisk utviklingshemming fra Stange-baserte Grobunn til skolen. Der hadde de forberedt seg skikkelig på besøket.

– Vi ble møtt av forskjellige stasjoner hvor våre lærlinger fikk prøve alt fra hvordan man kobler sammen to ledninger til at det blir lys, til at man demonstrerte hvordan man griller pølser ved hjelp av strøm, forteller Edvardsen.

– Vi fikk også se på roboter. Det var veldig moro, supplerer Axel.

På forhånd var Grobunn-lederne usikre på hva grunnkurselevene på Katta kunne presentere:

– Vi var spente, men det ble en helt spesiell dag, hvor det ikke bare ble mange nye kamerater, men også overraskende mye læring på alle som var til stede, sier Edvardsen og fortsetter:

– Vårt mål var jo forene mennesker med noen utfordringer med funksjonsfriske, slik at man kunne se og lære av hverandre, og bygge toleranse og gjensidig forståelse. Her hadde 16 år gamle gutter forberedt seg svært godt og framsto som utmerkede formidlere. Og for oss voksne var det moro å se hvordan ungdom lærer av hverandre.

– Det som var veldig rørende var det engasjementet som elevene viste, selv om det var en fridag. De satte faktisk av 5–6 timer på en lørdag på å ta imot oss fra Grobunn.

– Ikke noe offer

Katta-elev Ola Klefsås var også fornøyd med besøket:

– Vi hadde i høst vært på besøk ute hos Grobunn i Stange, så vi hadde møtt noen av deltakerne fra før av. Jeg tror jeg kan snakke på vegne av alle i klassen at dette ble en veldig koselig dag.

– Og hva tenker du rundt at dere måtte ofre en fridag?

– Det opplevdes ikke noe som offer. Vi hadde det bare fint sammen.

Lærer Harald Edvardsen forklarer hvorfor man valgte å bruke en lørdag på besøket, og ikke en vanlig skoledag:

– Vi ønsket å skape en rolig og fin atmosfære rundt besøket til Grobunn, slik at de besøkende skulle slippe å gå rundt på en full skole hvor inntrykkene kunne ha blitt litt mange.