Gå til sidens hovedinnhold

Se så fint det er blitt på Elvsholmen-området

Artikkelen er over 1 år gammel

Elvsholmen på Midtstranda sto for fall og var utilgjengelig for lokalbefolkningen. Nå er området er åpnet opp for allmennheten og blitt en viktig formidlingsarena for naturskolen.

En perfekt høstdag med mange spennende aktiviteter for elevene sjuendetrinn ved Rollsløkken skole på Elvsholmen på Midtstranda.

– Lærerikt og gøy å finne dyr i vannet! Stella Ødegaard Holand og Maria Tørudbakken Slettan, utstyrt med hver sin håv.

Lignende opplevelser skal skoleelever i regionen få mange av i årene framover.

Største gravhaug

– Dette området i flere tiår stått for fall, og vært et utilgjengelig sted for lokalbefolkningen. Nå skjer det endelig noe! sier leder for Hamar Naturskole, Hans Christian Johnson.

For heretter skal skoleelever og lokalbefolkning ikke bare kunne bruke Elvsholmen til friluftsliv og fisking; her blir det også formidling rundt viktige temaer som miljøkonflikter og menneskelige inngrep i naturområder, undervisning i hvordan våtmarksområder fungerer og historietimer med søkelys på vikingtiden. Kulissen er vikinggravene på området.

Midt på området står husmannsplassen Tvestua, som var en var en bolig for to familier fra år 1780 og utover. Den skal kunne gi et verdifullt innblikk i hvordan menneskene levde før.

Her finnes også innlandets største gravhaug (50 meter i diameter og 6 meter høy), et fugletårn fra 1990-tallet og et spennende våtmarksområde.

Ordfører Einar Busterud er innom:

– Et fantastisk prosjekt! Det fineste klasserommet i hele Innlandet. Og veldig bra bruk av et område som historisk og naturmessig er viktig.

– Perfekt for opplevelse og læring.

– Nasjonal interesse

Det er naturskolen som i samarbeid med Hamar kommune, Innlandet fylke og Fylkesmannen i Innlandet har gått sammen om å utvikle stedet.

– Alle som har vært her er helt henrykt, for man har tidligere bare sett dette slitte huset når man kommer kjørende fra Midtstranda inn mot Hamar. Nå har vi fått adkomst til område ved ei ny gangvei under brua og alle som beveger seg inn hit kan endelig se hvor mye dette området rommer, sier Johnson.

– Her ligger det tre lag: Lokalhistorie, regionalhistorie og nasjonal historie. Vi mener at dette området er interessant for nasjonen Norge, sier seniorrådgiver Magne Kvam fra fylkeskommunen, som har forvaltningsansvaret for det som er fredet av kulturminneloven.

– En vinn-vinn-situasjon. Det naturskolen får til her er kjempeviktig for oss. Det er en arena vi sjelden kommer ut på, sier byggforvalter i Hamar kommune, Rune Sandvoll.

– Hvis en får barn og unge hit for å lære om hva slags naturverdier som finnes, så blir det lettere forstå hvorfor man må ta hensyn til naturen, sier Erica Neby fra Fylkesmannen i Innlandet.

De har ryddet på sletten, fjernet trær langs riksveg 25 for å få bedre innsyn og forsøkt å få gravhaugen på området tydeligere fram.

– Det skal bli enda finere når vi får ryddet mer og får merket opp stiene til fugletårnet, lover Neby.

Mer opprustning

– Vårt bidrag er å gjøre en trinnvis igangsettelse av Tvestua sammen med fylkeskommunen. Vi hadde tenkt å starte arbeidet utvendig i høst, men så har vi møtt på noen skjær i sjøen på grunn av koronasituasjonen. Nå begynner det å bli litt kaldt, så det blir igangsetting først til våren. Både eksteriør og interiør er fredet, men vi skal ruste huset litt opp, lover forvalter Marius Westli fra Hamar kommunes eiendomsavdeling.