Basarenes kjøkkensjef Fredrik Chi overtar spisestedet Garage og var på vei ut. 31-åringen Jak Kvern hadde tatt farvel med hovedstaden og var på vei opp til en ny tilværelse i Ottestad sammen med samboer fra Ridabu og et sju måneder gammelt barn. Han sendte en åpen søknad til flere av byens restauranter. Den havnet på pulten til Basarene-medeier og styreleder Tor Rullestad.

Glad i fisk

– Et lykketreff! Med en slik CV måtte vi bare slå til, sier Rullestad.

For Jak har jobbet som kokk og kjøkkensjef på svært anerkjente spisesteder som Grand Hotel, Haga med Terje Ness, Onda, Süd Øst og Fjord. Han har også drevet sin egen virksomhet, Jak i en eske.

– Jeg kunne ikke ha fått en bedre start i Hamar, sier Jak og smiler.

Nå er han allerede i gang på Basarene, og har satt opp sin første meny.

På bordet setter han fram en potet- og kålvaffel, med chili, ingefær og flyvefiskrogn, dandert med pynte og koriander, syltet rødløk og mangochutney. En fargefest for øynene.

– Hva vil du si er din stil?

– God mat og «bang for the buck» (red.anm. valuta for pengene).

– Det skal ikke være så mange regler i matlaging, men jeg har troen på at man ikke skal presse inn for mye i rettene som serveres gjestene og at de skal være lette å forstå.

– Hva liker du selv å spise?

– Jeg er veldig glad i fisk. 70 prosent av jordkloden består av vann, så det sier seg selv at det finnes mye mer spennende ting å spise der nede enn på overflaten.

Forbrukerinspektørene på NRK satte nylig søkelys på de enorme fryselagrene med saue- og lammekjøtt, som hoper seg opp fordi nordmenn ikke etterspør eller tilbys kjøttet i butikkene.

– Vi nordmenn spiser lammelår til påske og kanskje en lammestek en sjelden gang, men ellers holder vi oss unna. Synd. Derfor har jeg satt opp lammebog som en av rettene på den nye menyen. Kall det gjerne mitt statement, sier Jak og smiler.

Satser på vin

Jak var på plass rett etter påske. Han og Fredrik har jobbet sammen slik at overgangen skulle gå glattest mulig.

– Hva synes du om restaurant-Hamar?

– Jeg gleder meg til å bli kjent med spisetilbudet ellers i byen. Garage virker spennende og har funnet sin nisje. Men Basarene har definitivt de fineste lokalene i byen. Utsikten og historiene innenfor disse fire veggene gjør stedet helt unikt.

At Jak er på plass vil også merkes med en revitalisering av sen frokost.

– Jeg har troen på brunsj som konsept, så en lørdag i måneden skal det bli skikkelig brunsj her på Basarene.

Og fra midten av mai og ut august er lunsjserveringen tilbake på Basarene.

– Vi har fått en fin veldig start på året, og nå har vi troen på at vi vil begynne å tjene penger etter en litt utfordrende tid. Nå har vi ressurser til å utvikle Basarene, og jakter etter en sommelier for å få til en satsing på vin, opplyser Tor Rullestad.