Faldbakken, som er blitt 79 år, introduserte Valmann i «Turneren» som kom ut i 2004 og har til sammen gitt ut ni bøker med Hamar-krim der Valmann har spilt hovedrollen. Med «Stammeren», som blir bok nummer ti i serien, setter Faldbakken en strek for sin inntreden i krimsjangeren.

– Ja, dette er den siste boka om Valmann, i hvert fall foreløpig. Man vet jo aldri. Jeg har ikke noen plan for hva jeg skal skrive om i framtida, men den neste boka blir i hvert fall ikke i krimsjangeren.

– Det er litt av en jobb å konstruere en krimgåte, men jeg merker at personlighetene og psykologien interesserer meg mer enn løsningen på selve forbrytelsen.

– Har tøyd realismen

Gjennom ti bøker er det blitt strødd mange lik rundt på Hamar og sjøl om drapsraten ikke er i nærheten av å overgå «Mord og mysterier» på TV2 mener Faldbakken at antall drap han har tilskrevet Hamar er i grenseland av hva som er troverdig.

– Jeg har nok tøyd realismen veldig langt. Det har vel knapt vært et drap på Hamar i min tid, og i krimsjangeren skal det jo helst være et par drap pr. bok. Nå føler jeg at jeg har brukt opp byen litt, men det har vært veldig spennende å bruke Hamar og omegn som åsted for drap. Det var det ingen som tidligere hadde gjort før jeg gjorde det. Det er noe spesielt ved det å bruke sin egen hjemby og finne et godt åsted, sier Faldbakken som i «Stammeren» har funnet en ny scene for drapshandlinger.

– Under brua, der det blant annet har vært arrangert festival, hadde jeg ikke brukt tidligere. Jeg kjørte dit en dag og fant ut at det var et fantastisk område, sier han.

Folk elsker lik i hagen

Da Faldbakken i sin tid tok skrittet inn i krimsjangeren høstet han ikke akkurat anseelse blant kultureliten, men han innrømmer at det uansett smerter litt å si at det nå er slutt.

– Det er ikke sånn at det er noen tydelig slutt for Valmann i boka som kommer, men den er altså foreløpig den siste og det er med litt klump i halsen jeg sier det. Bøkene har vært veldig populære på Hamar og de gangene min utgivelse har sammenfalt med ny bok fra Jo Nesbø har jeg solgt dobbelt så mye som ham. Dessverre bare i Hamar, sier Faldbakken og ler. At han gjennom 15 år har strødd om seg med lik rundt i byen har på ingen måte skremt byens beboere.

– Jeg får av og til spørsmål om hva Hamar-folk synes om at jeg dumper lik i hagen deres og svaret på det er at de elsker det, forteller en engasjert Faldbakken.

– Jeg møter til stadighet folk som vil ha et åsted i et områder de kjenner godt. Det er også oppdragende for meg å skrive om nærmiljøet for det er en stor oppmerksomhet på dette med detaljer. Jeg husker at jeg skrev om en humpete og hullete grusveg i byen, men da fikk jeg beskjed om at den var asfaltert for lenge siden, forteller Faldbakken.

– En barsk karikatur

I «Stammeren» møter vi en hovedperson som sliter med det som boktittelen indikerer, nemlig stamming i likhet med forfatteren.

– Dette er jo noe folk vil knytte til meg og stammeren i boka er en litt barsk karikatur av meg selv. Folk som stammer kvier seg gjerne for å snakke, men jeg klarer jo ikke å holde kjeft. Jeg har utstyrt hovedpersonen med flere problemer forbundet med stamming. Jeg vet hvordan det er å føle seg litt utenfor med et slik handikap og jeg håndterer det, men det gjør ikke hovedpersonen i boka. Han framstår som en litt skummel figur, sier Faldbakken som har planene klare for hva som blir det neste litterære prosjekt.

– Jeg vet veldig godt hva jeg skal begynne på neste gang, men det skal jeg ikke fortelle deg et ord, sier en lattermild Faldbakken som modererer seg litt:

– Vi skal ikke se bort fra at Hamar som scenografi dukker opp i den kommende utgivelsen, avslutter han.