Gå til sidens hovedinnhold

Sirkula tar i mot delegasjoner fra hele landet som ønsker å lære: –– Vi er veldig stolte over å være nummer en i Norge

Sirkulas anlegg på Gålåsholmen ser ut til å ha satt en standard i Norge som mange kommuner ønsker å lære av. Nå har de ukentlige besøk av folk som vil se på anlegget og nylig var en svær delegasjon fra Tromsø på besøk for å hente tips.

Etter at restriksjonene ble opphevet har Sirkula på Gålåsholmen opplevd et rush av befaringer fra store deler av landet. Det moderne anlegget vekker nemlig oppsikt og flere kommuner ser på muligheten for å etablere en lignende renovasjonsløsning.

– Etter at det ble lov å ta imot besøk igjen har det tatt helt av. Vi har 1–3 besøk hver uke. Forrige uke hadde vi besøk fra Asker og Bærum, som planlegger å lage et ombrukskjøpesenter selv, vi har hatt besøk fra Bodø i tillegg til Remiks. Denne uka kommer i hvert fall Avfallsforum Midt-Norge, en samling av aktører primært fra Trøndelag, forteller administrerende direktør i Sirkula, Grethe Olsbye.


–Imponerende anlegg

Nylig var det en relativt langreist gruppe på besøk på Gålåsholmen. Remiks Miljøpark og Avfallservice AS fra Troms kom med til sammen 18 personer for å se på hva Sirkula kan tilby. Tidligere på dagen var de på et lignende anlegg på Lillehammer.

– De besøkende fra Tromsø var veldig imponert over hva vi har fått til, spesielt syntes de konseptet var spennende – det at det er selvstendig næringsdrivende som driver for egen regning og risiko og at Sirkula mer er en tilrettelegger. Og så ble de, som alle andre som besøker oss, veldig imponert over hvor delikate butikkene er, sier Olsbye.

Remiks er et avfallsselskap som samler inn, håndterer og behandler avfall i Nord-Norge. De tilbyr avfallsløsninger for næringslivet og utfører lovpålagte oppgaver gjennom innsamling av husholdningsavfall i Tromsø og Karlsøy kommune. Remiks er et aksjeselskap som eies i sin helhet av Tromsø og Karlsøy kommune. Konsernet har ca. 120 ansatte. Administrerende direktør er Britt Limo og hun likte det hun så på Gålåsholmen.

– Dette er et veldig imponerende anlegg og jeg ønsker å sende flere folk ned hit for å se på dette. Grunnen til at vi tar turen hit er fordi vi har to store prosjekter gående, hvor vi blant annet skal etablere et bærekraftssenter som blir et lignende konsept som Sirkulas kretsløpspark og da er det en selvfølge å besøke det nyeste anlegget i Norge. På denne måten kan vi utveksle kunnskap og erfaringer, sier hun.


– Vi er stolte

På Remiks sine hjemmesider blir anlegget på Gålåsholmen dratt fram som noe å strekke seg etter.

– Flere kommuner er allerede kommet 2–4 år lengre enn oss på dette området, som for eksempel Hamar, Trondheim, Sandnes, Bodø med flere. Vi er i den lykkelige situasjonen at vi kan lære av deres driftserfaringer, sier Carl Henrik Deiting som er prosjektleder for bærekraftssenteret.

Olsbye er veldig tilfreds over statusen kretsløpsparken på Gålåsholmen har fått nasjonalt.

– Vi er veldig stolte over å være nr. 1 i Norge, og om andre kan lære av oss og lykkes med ombrukssatsing i sitt geografiske område, gjør det meg glad, avslutter hun.