Hamar Naturskole eies av Hamar kommune og har ingen egne elever, men betjener klasser og grupper i skoler og barnehager med praktiske opplegg i naturen. Læring gjennom aktivitet i naturen er grunnmuren i arbeidet de driver med. De er også blitt en betydelig kursarrangør for skole og barnehagesektoren. Gjennom temakurs, halv- og heldagskurs og kveldskurs ønsker de å motivere og inspirere de ansatte til selv å bruke naturen som sitt undervisningsrom. Gjennom flere år har Hamar Naturskole de tatt med elevene ut for å gi dem et innblikk i hvordan tømmerhogging gikk for seg før alt av dagens utstyr var tilgjengelig. Nå har sjetteklasseelever fra ni barneskoler i Hamar fått prøve seg med håndsag, barkespade og øks i Furuberget.

– Dette er nok et av oppleggene vi har som ungene setter mest pris på. Vi hører at de begynner å glede seg allerede i femteklasse, forteller formidlere ved Hamar Naturskole Liv Anne Slagsvold Vedum og Jens Petter Hallberg.


– Veldig engasjerte

Når Hamar Dagblad ankommer Furuberget er det lunsjpause, og den inntas på skogsarbeidervis. Bålet i gapahuken holdes i live med ved som fjorårets tømmerhoggere fikset, og det grilles pølser og toast over flammen. Skogsmann Truls Mathisen, mentor og veileder for elevene, koker grovkalibret kaffe med god tyggemotstand, og utenfor står hesten Frost som blir brukt til å dra tømmer ut av skogen.

– For elevene er dette en morsom måte å lære på og de er utrolig engasjerte. De får en innføring i bruk av utstyr i tillegg til at det er litt teori flettet inn i opplegget. De får være med å felle et tre før de får prøve å barke det, sage og kløyve. De får kjenne på at det er litt jobb med ved, og mange blir nok overrasket over hvor lang tørketid veden har før den kan brukes, forteller Slagsvold Vedum (søstera til den du veit) og Hallberg.


– Godt å bruke kroppen litt

I møte med arbeidsmetoder fra en svunnen tid og en hverdag fjern fra deres egen var det noen ekstremt positive og fornøyde Ingeberg-elever Hamar Dagblad snakket med i Furuberget.

– Det er godt å bruke kroppen litt, men det blir jo litt slitsomt etter hvert, forteller 11-åringene Leon Strand Halvorsen, Emma Pedersen Elverhøi og Una Busterud Sætermo.

– Jeg har jo prøvd noe av dette før, men har likevel gledet meg til denne dagen lenge, sier Leon mens han med kraft og presisjon svinger øksa.

Magnus Kristiansen Mathisen er sønnen til Truls, skogens kjentmann, så en dag i skogen var ikke ukjent for ham.

– Jeg har jo vokst opp med dette, men det er morsomt likevel, sier han og trakterer barkespaden med stødig hånd.

Arbeidshest og tømmerhoggere i Furuberget gikk ikke upåaktet hen blant de forbipasserende.

– Dette var et hyggelig syn, sa en forbipasserende dame mens hun tok bilde av Frost med telefonen sin.

– En annen turgåer kommenterte at det var godt å se en «skogsmaskin» med en langt mer bærekraftig miljøprofil enn de man gjerne ser i skogen nå om dagen.

– Jeg gir den høy og tilbake får jeg både gjødsel og trekk-kraft, sier Mathisen.