Gå til sidens hovedinnhold

Skal svømme seg frisk

Artikkelen er over 2 år gammel

Superhoppa Åsrud Vilja (8) fra Furnes skadet seg på nytt i høst. Nå svømmer hun seg frisk i et basseng på Kløfta

(Ringsaker Blad)

Åsrud Vilja svømmer fem dager i uka i et dertil egnet basseng på Kløfta. Eier og trener Tor Ørjan Johansen fra Furnes er på plass ved bassengkanten så ofte han kan.

– Vi gir oss ikke, men tar den tida vi trenger. Jeg håper få Vilja tilbake på banen i løpet av våren eller sommeren, forteller Johansen til Ringsaker Blad.

Ved disse tider i fjor var situasjonen omtrent den samme. Da gjaldt det å få hesten startklar igjen etter kneoperasjon.

Skånsom trening

Det er med hester som med folk: Svømming er mjuk og skånsom rekonvalesens etter operasjoner og skader.

– Det skyldes at svømming ikke belaster ledd og leddbånd med stadige støt og kroppsvekt, slik løping gjør, sier eier.

Hovedmålet er å få hesten frisk, for så å kunne fleske til på NM 20. juli. Åsrud Vilja slo selveste Ulsrud Tea i Hoppe-NM i 2016. De ukene som fulgte var navnet Vilja på alle travinteressertes lepper. I 2017 og 2018 måtte Vilja ta til takke med andreplasser på NM.

Voldsom vilje

Åsrud Vilja blir gjerne karakterisert som en hest med voldsom kapasitet og uovertruffen vinnervilje. Men hun har også pådratt seg mange skader. Kanskje er det en sammenheng mellom intensiteten og skadefrekvensen. Vilja bare har startet 13 ganger de siste tre sesongene.

Og slik er Åsrud Viljas skade- og sykdomshistorikk ifølge Trav og Galopp-Nytt: Forstoppelse som 3-åring, kneproblemer som 4-åring, allergiproblemer som 5-åring, gaffelbåndskade som 6-åring, kneoperasjon som 7-åring og gaffelbåndskade som 8-åring

Snart gammel

I fjor ble det fem starter på Vilja, inkludert NM. Det ga til sammen 173.000 kroner innkjørt, før hun ble skadet på nytt i høst. Gjennom karrieren har hun dratt inn til sammen 2.138.410 kroner.

Amatørtreneren fra Furnesåsen har også et par unge hester han jobber med å få startklare.

– I denne sporten er det nødvendig å stadig ha noe nytt på gang. Vilja vil snart bli gammel, så vi må se framover, sier Johansen.