Gå til sidens hovedinnhold

Skateboardsalget ruller i rekordfart for M&T Andersen: –Vi har aldri solgt flere brett enn nå

Mens mange butikker sliter på grunn av pandemien opplever M & T Andersen i gågata det motsatte. Interessen for skateboard har nemlig skutt i været det siste året og den tradisjonsrike butikken i gågata har aldri solgt flere brett enn nå.

Butikken som har vært i Hamar siden 1949 har gjennom flere årtier vært en naturlig plass å oppsøke for dem som ønsker skateboard og tilhørende bekledning. Fra 90-tallet og fram til i dag har skateboard-interessen vært opp og ned, men nå er uten tvil høykonjunktur. Brettene går nemlig unna så det suser om dagen.

– I fjor slet vi faktisk med å få tak i nok brett. Utpå høsten bestilte vi derimot opp så vi skulle være sikre, men jeg begynner å lure på om vi ikke likevel må bestille flere, sier Simon Fredrik Andersen.

Og dette er ikke spesielt for Hamar. Skating har fått en ny vår på verdensbasis og det er trolig pandemien som må få æren for dette. Dette er en aktivitet hvor det er lett å holde avstand og som i liten grad rammes av nedstengninger og restriksjoner. At det også bygges nye haller og parker bidrar også til økt interesse.

– Vi har i hvert fall aldri solgt så mange brett som nå, sier Andersen.


Utvidet utstillingen

Når man nå går forbi butikken i gågata domineres utstillingsvinduet av brett og også lenger inni forretningen har det blitt gjort mer plass for skateboard.

– Tidligere hadde vi bare en rekke med brett på veggen her, men nå har vi ryddet plass slik at vi fyller hele veggen, sier Andersen mens han klargjør et brett til ei jente som er innom.

– Vi selger mest ferdigpakker, men det er jo noen som vil ha det spesialtilpasset, sier Andersen.

Felles for nybegynnerne og de litt mer drevne er at de ønsker å se brettet med egne øyne og kjenne litt på det før de kjøper det.

– Nettopp derfor kan ikke nettbutikker slå oss på dette. Skaterne vil ta på brettet før de bestemmer seg, sier han.

Helårsaktivitet

Skating har vært en subkultur med godt fotfeste i Hamar og omegn gjennom tre tiår, men tidligere har omsetningen i butikken når det gjelder brett, skateklær og sko vært preget av at skating har vært en utendørsaktivitet. Tradisjonelt har det ikke blitt solgt mye av slik i vinterhalvåret, men det har forandret seg nå.

– Etter hvert som det har blitt etablert skatehaller i distriktet, så har dette blitt en helårsidrett. Det er fortsatt sommeren som er den beste tida for vår del, men nå selger vi året rundt, forteller Andersen.

Kjøpergruppen har også forandret seg litt med årene.

– Nå er det flere ungjenter som har begynt å skate og det synes jeg er veldig tøft, sier han.

Og han registrerer med glede at kvalitet betyr mye for kjøperne.

– Nå har det blitt sånn at når mor og far skal kjøpe brett, så går de for noe skikkelig i stedet for å kjøpe noe fra billigkjedene. Det er viktig, for man får ikke mye glede av et brett som ikke fungerer.


Få konkurrenter

Tidligere hadde Hamar både

Format og Boards & More som konkurrerte om de samme kundene som M & T Andersen. Disse er for lengst borte, i likhet med veldig mange lignende nisjebutikker både regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

– Det er veldig få tilsvarende butikker igjen, det har gått veldig nedover de siste årene. Selv store kjeder har lagt ned de fysiske butikkene sine, sier Andersen.

Dette bidrar til et ganske stort nedslagsfelt for M & T Andersen.

– Det kommer folk hit fra alle Mjøsbyene og vi ser gjerne at når det åpner parker og haller i regionen får vi gjerne kunder derfra. Vi har en Instagram-konto hvor vi legger ut nyheter og da kommer det gjerne kunder fra mye av nærområdet her. Noen vet akkurat hva de vil ha og spør om vi kan sende det til dem og vi har kunder over store deler av Innlandet som vi sender til, sier han.

I kø for retro-klær

I kjelleren har butikken lager og herfra blir det ikke kastet ting hvert år. Nylig kikket Andersen over hva som skjulte seg i hundrevis av esker og han fant haugevis av bukser fra 90-tallet.

– Jeg har jo sett at UFF-butikken på Torghjørnet er blitt populær, så jeg tenkte jeg kunne prøve å selge det jeg fant i eskene her også, så jeg la det ut på Instagram. Det endte med at det sto folk i kø langt bortover gata her og jeg solgte 100 bukser på et blunk. Det var helt sprøtt. Jeg har fortsatt igjen masse på lager, men jeg vil vente litt med å legge det ut slik at det ikke samler seg altfor mye folk her, sier ha.

Om gjenåpningen av Norge forløper som planlagt vil det i langt større grad være mulig for de yngre å delta på andre typer aktiviteter igjen. Det kan være slutten på brett-boomen.

– Vi får virkelig håper interessen ikke daler nå, for vi har bestilt jævlig mange brett, sier Andersen og ler.