– Dette svever de lenge på

VANT TO PRISER: De 10 elevene som representerte Børstad Divers på FLL finalen på Gjøvik. Fra venstre: Håvard Kolseth Stensrud, Magnus Jessen Jemtland,  Chris Erik Hanssen, Gabriel Vardeberg Simensen, Herman Gillund Knudsen, Pernille Østrem Kristiansen, Amund Nyhus Solheim, Vetle Jenssen, Robert Ponosheci og Selma Kjos.Alle foto: Marianne Drag

VANT TO PRISER: De 10 elevene som representerte Børstad Divers på FLL finalen på Gjøvik. Fra venstre: Håvard Kolseth Stensrud, Magnus Jessen Jemtland, Chris Erik Hanssen, Gabriel Vardeberg Simensen, Herman Gillund Knudsen, Pernille Østrem Kristiansen, Amund Nyhus Solheim, Vetle Jenssen, Robert Ponosheci og Selma Kjos.Alle foto: Marianne Drag

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

I helga var det regionale finaler i verdens største kunnskapsturnering for barn og unge. Her markerte to Hamarskoler seg.

DEL

Ikke mindre enn 50 forskere fra klasse 8AB på Børstad ungdomsskole, og 16 dedikerte programmerer fra valgfaget teknologi i praksis har forsket seg fram til to gjeve priser i First LEGO League. Dette er en kunnskapsturnering for barn og unge hvor hensikten er å øke interessen for realfag, med håp om å stimulere til morgendagens ingeniører og forskere.

I den regionale finalen som var i Gjøvik konkurrerte hele 17 ulike lag i ulike konkurranser.

– Årets oppdrag het «Animal Allies» og handlet om å løse et robotoppdrag på best mulig måte, i tillegg til å forske på et møte mellom dyr og mennesker, forklarer lagleder Håvar Edelsteen.

Elevene fra Børstad forsket på om vi i nærmiljøet vår et verdensledende innen dyrevelferd - en påstand de hadde hørt i begynnelsen av prosjektet.

– Konklusjonen til elevene var at de fleste møter mellom dyr og mennesker i vårt nærmiljø er gode, og at det finnes lover og regler som beskytter dyrenes velferd, forklarer Edelsteen.

Samarbeid og teknologi

Etter åtte ukers intenst arbeid fikk Børstad Drivers, som gjengen kalte seg, både «Samarbeidsprisen» og «Teknologiprisen» i turneringen.

– Pokalene står nå utstilt på skolen og skal motivere oss til videre satsing på realfag og minne oss om hva vi er i stand til å få til sammen. Vi kunne ikke vært mer stolte av elevene og den jobben de har gjort, smiler Edelsteen som sammen med Marianne Drag har vært veileder for gjengen.

Dette er første gang Børstad har vært med i First LEGO League, og de er det eneste laget som tok to individuelle priser.

Videre til finale

Et annet lag som gjorde det godt i konkurransen var «Moose of Norway», elever fra Stavsberg skole. Det var disse elevene som gikk videre til den skandinaviske finalen i Bodø.

– Vårt lag hadde en veldig sterk forskeroppgave, forklarer lagleder Alf Gunder Wikkelsmo, og utdyper:

– Elevene forsket på hvordan man kan unngå kollisjoner mellom elg og bil. Løsningen ble bevegelsessensorer på strekninger med mye elgfare. Sensoren sender melding til alle som har lastet ned en app om at du nærmer deg et område hvor det er registrert større dyr i bevegelse, sier Wikkelsmo.

Dette tok elevene videre til finalen, og nå jakter de sponsorer for å få råd til å reise nordover og vise fram ideen sin i den skandinaviske finalen.

– Vi har fått et stipend som hjelper oss litt på vei, men vi trenger flere sponsorer for å få til reisen, sier Wikkelsmo.

Selv om forskningsideen til elevene fra Stavsberg bare er i en idefase ser ikke laglederen på det som utenkelig at den kan bli realisert.

– Det har skjedd før at ideer fra First LEGO League har blitt tatt i bruk, og elevene har fått mange positive tilbakemeldinger, sier han.

Artikkeltags