Flagstaddagene 2021 åpner onsdag og holder på fram til søndag. Onsdagen byr på på den offisielle åpningen av Kirsten Flagstadmuseets nye hage som det er blitt jobbet på spreng med de siste dagene for å få den klar til åpningen. Hagen blir ikke en blåkopi av slik den opprinnelig var, men er historisk inspirert.

– Dette har vært en årelang prosess og vi har samlet inn mye penger for å få til dette, sier Geir Bie i Kristin Flagstadsmuseets Venner og produsent av Flagstaddagene.

– Vi har brukt gamle bilder for å gjenskape hagen så godt som mulig. Gjerdet som er satt opp er ikke så veldig ulikt slik det originalt var og vi har stort sett brukt planter som kunne vært i hagen på den tida, forteller Anne Midtveit som er et kjent fjes som landskapsarkitekt i byen, men som bistår som frivillig i forbindelse med Flagstaddagene.


Asta Christine Holen jobber vanligvis i urtehagen på Domkirkeodden, men var en av flere som lot seg omdirigere for å bli ferdig med hagen til åpningsdagen.

– Det er morsomt å samarbeide litt og det er vi helt avhengig av. Det er dessuten hyggelig å bli kjent med de andre her, sier hun.

Midtveit håper hagen blir godt mottatt av byens innbyggere.

– Dette blir en slags lommepark som er vanlig i storbyer, og jeg håper mange kommer hit for å sette seg ned og nyte litt, sier hun.

Bie kan for øvrig fortelle om noe krevende vekstforhold for en del av plantene. På tomta har det nemlig tidligere vært både bensinstasjon og smie, virksomhet som ikke nødvendigvis er optimal for jordsmonnet i ettertid.

– Det var nok mye gammel knask i jorda her, sier han og ler.


Stor Gullvåg-utstilling

Mens onsdag er hagedag står torsdagen i kunstens tegn. Håkon Gullvåg er årets Flagstadkunstner og har mye å vise fram i Hamar. Gullvåg regnes som en av de mest betydeligste malere i Norge i dag med omfattende internasjonal merittliste. Han er især kjent for sin kirkekunst og for sine portretter av markante personer i Norge. På Flagstaddagene har han utstilling i Hamar kunstforening og stiller ut relikvier i Hamar Domkirke i tillegg til at han stiller ut ikke mindre enn 18 portretter av Kirsten Flagstad i museet.

– Han har aldri stilt ut så mye på et sted tidligere. På Hamar er for øvrig den eneste domen i Norge han ikke har stilt ut i fram til nå, så det var på tide, sier Bie.

Litteratur og musikk

Fredag blir en spennende dag for alle som er glad i litteratur når Ingeborg Solbrekken lanserer den nye internasjonale biografien om Kirsten Flagstad. Hun har tidligere skrevet tre bøker om operastjernen, deriblant «Konspirasjonen mot Kirsten Flagstad» som kom i 2016. Solbrekken vil selv være til stede å fortelle litt om boka og hvordan hun har jobbet med den. I tillegg til dette vil det bli denne dagen bli servert musikk, underholdning, hageomvisninger og spennende historier fra Kirsten Flagstads liv og karriere. Lørdag og søndag vil det bli mulig å være med på guidet tur i det nye hageanlegget og omvisninger i museet. Lørdag vil det for øvrig bli konsert i Hamar Domkirke og det er Kristin Flagstads musikalske ettermæle som vil prege disse dagene. Og om du ikke får med deg Gullvågs portretter torsdag vil det selvfølgelig være mulighet for å besøke utstillingen de øvrige dagene også.

–Lavterskeltilbud

Bie kan fortelle om en krevende planlegging for å få Flagstaddagene i havn.

– Dette har vært veldig vanskelig med tanke på de ulike koronarestriksjonene, så derfor har vi valgt å ha så mye som mulig utendørs, forteller han.

Han mener det skal være mulig for de fleste å finne noe de liker på Flagstaddagene.

– Vi ser på dette som et lavterskeltilbud som du ikke må være flammende operaelsker for å like. Kirsten Flagstad var ikke bare operasanger, men også et menneske og det er noe vi har vektlagt her, sier Bie.