Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir Hamarama

Artikkelen er over 2 år gammel

40 filmer fra 20 land, og mer søkelys på musikk enn tidligere. Programmet til filmfestivalen Hamarama er klart.

– Jeg føler at vi har dekning for at Hamarama har blitt en publikumsfestival med søkelys på kvalitetsfilm. Alle skal kunne finne noe de vil se i programmet, og minst halvparten av filmene på vårt program hadde du aldri fått se på kino, sier festivalsjef Bjarte Ytre-Arne i forkant av sjuende Hamarama.

Løten-forsvinning

Det hele sparkes i gang onsdag 13. mars, med en film med en viss lokal forankring, «Love Possibly».

– Filmskaper Michael Boccalini hadde sine barne- og ungdomsår på Hamar. Han har fått stor oppmerksomhet rundt tulledokumentaren som tar for seg Alex (Steve Hodgetts) som elsker romantiske komedier og som strever med å få seg dame, sier Ytre-Arne.

Boccalini kommer til åpningen og vil introdusere filmen og svare på spørsmål.

Ellers drar Ytre-Arne fram den norske dokumentaren «Jeg ser deg», som følger Michael Winger som bruker sanser i jakten på savnede personer.

– I filmen ser vi han i forbindelse med en forsvinningssak i Løten, der en mann fra Hamar var forsvunnet ved Rokosjøen.

Winger kommer til Hamar for å være til stede under filmvisningen. Kari Nordsveen, som også var med på letingen, kommer også.

I den finske dokumentaren «Att sminka en gris» følges Päivi, en middelaldrende regnskapsfører på Åland, som klarte å spille vekk åtte millioner kroner. Også penger tilhørende hennes klienter ble spilt bort. Hun havner i fengsel og vil ta sitt eget liv. Men, hvem har ansvaret? Er det heleri når myndighetene vet at det spilles for stjålne penger?

– Norsk Tipping stiller med Bjørn Helge Hoffman og Remo Martinsen, som har stått fram med å være spilleavhengig, kommer for å dele sine erfaringer, sier Ytre-Arne.

Musikals har vært i vinden i høst og i vinter. Ytre-Arne følger trendene med å ha et søkelys på musikkfilm. Det blir blant annet gjensyn med den storslåtte «Les Misérables» fra 2012.

– To uker etter festivalen har et stort prosjektkor, ledet av Damenes Aften, premiere på sin «Les Misérables»-konsertserie. Vi inviterte de til å komme til festivalen og være med på å synge de kjente sangene. 180 sangere vil sørge for en helt spesiell opplevelse for de 300 publikummerne som sitter i midten av salen.

Det blir dokumentarer som Michael Moores Trump-kritiske «Fahrenheit 11/9», tyske «Meeting Gorbachev» og naturvern og kamp mot aluminiumindustrien i «Kvinne på krigsstien».

– I «Første sjanse» viser vi filmer på festivalen før de kommer på kino. Her har vi mye bra, som en film rundt min barndomshelter, «Helan & Halvan». I den danske kinosuksessen «Happy Ending» ser vi på hva som skjer når to pensjonister velger å gå fra hverandre og prøve singellivet. Under Filmfestivalen i Haugesund ble «Den Fantastiske Reisen til Fakiren som gjemte seg i et Ikea-skap» tildelt Gledessprederen. Og vi viser fiksjonsfilmen «Loro» om den italienske statsministeren Silvio Berlusconi.

Spill i salen

For første gang setter Hamarama opp en ren Bollywood-film. Men «How I felt when I saw that girl» tar opp en kontroversielt tema i India, lesbisk kjærlighet.

I «Best av de beste» har publikum stemt fram et gjensyn med filmene «Kapernaum», «Beautiful Boy», «The Wife», «Cold War» og musikalsuksessen «A Star Is Born».

Det blir kortfilmer, filmquiz og skolevisninger av filmer (blant annet «Psychobitch» for alle 10.-klassingene i Hamar og besøk av Utafor Innafor), filmquiz og e-sport i sal 2.

– I fjor spilte vi Mario Cart på lerretet. I år blir det et kortreist spill, «Tanknarok» fra Polyblock Studio AS hos Hamar Game Collective.

I fjor satte Hamarama solid publikumsrekord. I underkant av 2.500 kom til festivalen, mot 1.600 året før.

– Vi satser på å slå rekorden.