Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir hockeymuseet

Artikkelen er over 2 år gammel

Storhamar Hockeymuseum åpner lørdag 16. mars, og blir med i Museumsnatt. Vi fikk en sniktitt i museet, som viser hockeyens historie i Hamar.

Sveip bildene over for å se flere motiver fra det nye hockeymuseet.

– Vi møtes en til to ganger i uka for å jobbe med museet. Det har vært utrolig moro, og minnene vekkes til live, sier 76 år gamle Thor Arne Eriksen, sammen med dugnadsmakkere Knut Melby og Stein Kristensen.

Ukjent med puck

Det blir Norges første og eneste ishockeymuseum. 160 kvadratmeter er satt av i Storhamar Ishall til minner som gir et innblikk i hvordan Storhamar Ishockey og bydelen har utviklet seg gjennom seks tiår.

Over høyttalerne strømmer «Rock around the clock» med Bill Haley.

– Dette er musikk fra tiden da jeg spilte ishockey, sier Thor Arne Eriksen entusiastisk.

Han var blant de første hockeyspillerne da Storhamar startet opp i 1957.

– Jeg husker starten, da «Kakken» og de andre var ivrige og fikk laget en liten isflate. Jeg husker at det kom folk opp til Hamar fra ishockeyforbundet i Oslo. De hadde med seg ishockeykøller. Vi som hadde møtt opp fikk ei kølle hver, stilte opp og ventet på en liten ball. Men i stedet kastet de ut en puck ut på siden. Vi visste ikke hva det var for noe, sier Eriksen og humrer.

– Hva har ishockeyen på Storhamar betydd for byen?

– Utrolig mye. For utviklingen av hele bydelen og byen vår. Tenk, vi hadde dette lille klubbhuset der vi måtte bruke øse for å kaste vann på hverandre. Nå er Storhamar blitt en millionbedrift.

Tiår for tiår

Tore Kjendlie og Morten Lillehagen er primus motorer for museet, og har med seg blant annet Trond Søberg på laget.

– Vi har samlet inn rundt 100 gjenstander. Vi har funnet utstyr og dokumenter helt tilbake til oppstarten, 18. mars 1957. I løpet av to år er det lagt ned 1.500 dugnadstimer i museet, opplyser Søberg.

De som kommer inn i lokalene møtes av den første protokollen etter at ishockeygruppa ble stiftet på Ramseth Café, da Kristian «Kakken» Finborud og Frithjof Kjendlie gikk i bresjen for å få opp interessen for en sporten.

– Historien starter egentlig i 1952, da noen fotballgutter som kjeder seg på vinteren, drar til OL i Oslo og ser ishockey på Jordal Amfi. Tre år etter kjøper de et vant som hadde stått i Ski. Der hadde de gitt opp ishockey på grunn av vanskelige forhold med slaps og snø, sier Søberg.

Etter hvert kommer kravene om å spille på kunstis, og om å spille innendørs. Storhamar må spille nemlig hjemmekampene sine på Jordal eller i Akser.

Resten av historien blir i museet formidlet tiår for tiår.

Her er det utstillingsdukker med gamle klubbdrakter, historisk hockeyutstyr, bilde- og tekstplakater og sågar det første klubbhuset er montert inn i lokalene.

– Museet skal være åpent for publikum før, under og etter hockeykamper, sier Søberg.

Inn i Museumsnatt

Og det skal åpnes og vises for publikum under den fjerde Museumsnatt.

Det skjer den 10. mai.

Arrangementet er blitt et årlig utstillingsvindu for Domkirkeodden, Norsk Jernbanemuseum, Kirsten Flagstad-museet, Norsk Utvandrermuseum, Atlungstad Brenneri og Kunstbanken Hedmark Kunstsenter. I fjor kom Hamar Bryggeri og deres venneforening inn i porteføljen. Og i år er også hockeymuseet med.

Her skysser veteranbusser folk mellom museene, som åpner opp og byr på et rikholdig program for dem som blir med ut i natten.

– I fjor var 450 med på arrangementet. Et utrolig morsomt konsept å jobbe med for alle oss som er med, og et arrangement som møtes med stor entusiasme hos publikum, sier Magnus Sempler Holte fra Domkirkeodden.