Gå til sidens hovedinnhold

Slik markerer Hamar OL-jubileet

Artikkelen er over 2 år gammel

Foredrag, tenning av ild, avdukning av veggkunst og storkonsert med Ole Edvard Antonsen når Hamar markerer at det 25 år siden OL.

(Østlendingen)

– Det som tydeligst står igjen etter OL i 1994 i Hamar må være Vikingskipet. Det er et nasjonalt monument som alle kjenner til, og som har blitt et varemerke for byen. Men det har også en kostnadsside, for etterbruk av OL-anlegg er kostbart, sier kultursjef Morten Midtlien i Hamar kommune.

Sammen med Randi Kongsli i kulturavdelingen kan de nå fortelle hvordan Hamar skal markere 25-årsjubileet for Lillehammer-OL.

Det skjer under et storarrangement i byen lørdag 9. februar.

– Det blir historie og mimring, men også et blikk inn i framtiden, sier Midtlien.

Dette skjer:

Arrangementet starter med et kåseri med TV-kommentatoren Arve Fuglum i foajeen på Hamar kulturhus. Han vil ta for seg idretts- og OL-historien.

Deretter vendes oppmerksomheten til et av signalbyggene i sentrum. Veggkunsten på Casa Blanka-bygget skal avdukes.

– Hva som skulle skje med veggen har skapt et stort engasjement i byen. Nå er kunstverket klart, og vi er spente på hvordan folk vil reagere. Det blir en offisiell avdukning, hvor kunstner, kurator, gårdeier og ordfører er med, forteller Randi Kongsli.

Hun har fulgt prosessen med stor spenning. Etter en prosess som har vart i et halvår er kunsten overført på fasadeplater og klar for montering.

Kunstner Ingunn Dypendal kommer til Hamar under den høytidelige seansen.

– Vi tror folk kommer til å si «wow» når de ser sluttresultatet, sier Kongsli.

Markeringen avsluttes med konsert med prosjektet Tour De Force, som OL-ambassadør Ole Edvard Antonsen fremførte i OL. Konserten er gratis og skjer på Stortorget.

– Vi har fått hentet Ole Edvard inn igjen, fordi han var en lokal musiker som virkelig satte Norge på verdenskartet under OL-dagene, sier Midtlien, og legger til:

– Som en kuriositet kan jeg nevne at Johan Olav Koss hadde stor glede av denne innspillingen som oppladning til sine løp under OL.

Gerhard Heiberg, som var president for organisasjonskomiteen for vinter-OL 1994 på Lillehammer og er æresmedlem i Den internasjonale olympiske komité (IOK), åpner konserten etter tenningen av en «OL-ild».

– Det blir før konserten starter en dialog med Gerhard og Ole Edvard om OLs betydning for Innlandet, og om man kan se for seg at regionen vår får et nytt OL i framtiden.

Kommentarer til denne saken