Gå til sidens hovedinnhold

Slik skal de sette ny «Krafttak mot kreft»-rekord

Artikkelen er over 1 år gammel

I fjor samlet Hamar inn 450.000 kroner i «Krafttak mot kreft»-aksjonen, like mye som man gjorde i hele landet det første året.

– Vi skal sette rekord! sier entusiastiske bøssebærere og aksjonsdeltakere i Hamar.

45 millioner kroner

Kreftforeningen Innlandet har samlet HamKam Yngres, Katta-russen, Vang Bygdeungdomslag og CC Hamar til kickoff i Strandgata, og distriktsleder Berit Jevnaker, rådgiver Linda Sørlie Petersen og nyansatt aksjonsleder, Per Bjørnstad, holder motiverende taler for de oppmøte.

– I 2018 fikk 34.190 personer i Norge beskjed om at de har fått kreft, 18.321 menn og 15.890 kvinner. Rundt dem står en mamma, en pappa, en sønn, en datter, onkler, tanter, venner, kolleger ... Den gode nyheten er at 3 av 4, som får en kreftdiagnose i dag, overlever. I 1950 var det bare 3 av 10. Men, det er store forskjeller på de ulike kreftdiagnosene. Mens man nå opererer med at 9 av 10 overlever brystkreft og prostatakreft, har vi lungekreft, spiserørskreft, hjernekreft og andre kreftformer som har langt mer dystre overlevelsestall, sier Petersen og fortsetter.

– Pengene som samles inn i årets aksjon går til forskning på kreftformer som er vanskelige å oppdage og vanskelige å behandle.

– I tillegg skal pengene gå til gode omsorgstilbud for pasienter og pårørende. Her på Hamar har vi blant annet temakafeer for voksne, treffpunkt for barn og unge mellom 6 og 16 år som pårørende og formiddagskafé annenhver uke.

I fjor samlet man inn 451.517 i Hamar. Ny rekord, og omtrent like mye penger man samlet inn i hele landet under «Krafttak mot kreft» i det første aksjonsåret, 2006. I fjor ble det på landsbasis samlet inn 42 millioner kroner, og man har som mål å nå 45 millioner i år.

– Viktigste russeknute

– Det er fint å sette av en dag i året hvor man gjøre noe for andre enn deg selv. Våre medlemmer setter pris på å være med på denne aksjonen, sier Anders Engerud fra HamKam Yngres.

En oppfatning som deles av Kattarussen:

– Vi vil bruke denne aksjonen til å vise at russen står for noe bra, ikke bare tull og tøys. Også er det viktig å være gode forbilder for de som skal være russ etter oss, sier presseansvarlig Frida Thomassen.

– Dette er årets viktigste russeknute, supplerer Marte Bjorli.

Jevnaker lover som takk en hyggelig attest:

– Kjekt å ha hvis dere skal søke jobber i etterkant. Dere er verdifulle og gjør noe som virkelig å samfunnsnyttig.

– Også vi vil vise at det ikke bare er rølp og fyll, men at vi er ordentlige ungdommer som vil bidra, sier Anna Henriksen fra Vang Bygdeungdomslag, som har støttet aksjonen i alle år.

Egen CC-aksjon

For CC Hamar blir det fullt fokus på aksjonen lørdag.

Ikke bare skal de ha besøk av korene Damenes Aften og Storhamar Blandede Kor, men de skal lage moro med danseinnslag fra PS Dance og grupperingen Dans & Moro.

– I tillegg skal vi ha en masse aktiviteter for barna rundt omkring på senteret denne dagen.

I butikkene er det solid oppslutning om aksjonen. På disken hos Sport 1 har man rigget opp informasjon om Vipps:

– Vi må bidra. Alle kjenner noen som er rammet av kreft, så også hos våre ansatte. Selv er jeg innom for å sjekke og passe på, forteller butikksjef Margrethe Bye Grindvik.

Nasjonalt skal rundt 25.000 bøssebærere ut og oppsøke folk hjemme eller der de ferdes.

Kreftforeningen har som mål å dekke mesteparten av Hamar når aksjonen avvikles.

Bøssebærerne er viktig, men i det moderne samfunnet har stadig færre kontanter på seg eller liggende hjemme. Derfor blir muligheten til å donere via Vipps løftet opp og fram dette året.

Også Wang Toppidrett, First Hotel/O'Learys og Hamar kommune er med på årets aksjon.