– Idrettsgallaen er hjemme i Hamar igjen, og på vegne av eierne så er vi jo veldig glade for at idrettsgallaen nå blir mye mer enn et to timer langt direktesendt TV-show. I år blir det et kjempeløft med Superlørdag og NRK Sport til stede under alt som skjer i sentrum også på dagtid, sier prosjektleder Bernt Plassgård fra Norsk Tipping.

Direkte fra sentrum

Sju representanter fra Norsk Tipping, Innlandet Idrettskrets, NRK, Hamar Olympiske Anlegg og Hamarregionen Utvikling og Reiseliv vandrer over Stortorget og drømmer om folkefest lørdag 4. januar.

Samtidig vil de vise at de står samlet når Idrettsgallaen vender tilbake til Hamar.

– Vi har en tradisjon i NRK Sport å bruke en dag på barna, hvor vi produserer et idrettsarrangement som om det var proffe, voksne utøvere i aksjon. I år blir det barneskirenn fra Hamar sentrum som skal trekke publikum inn mot gallaen på kvelden, forteller NRK-produsent Yngvill Imerslund, som opprinnelig er fra Hamar.

Det er lagt opp til at NRK kommer direkte inn fra alt som vil skje i byen. Først er de på rundt klokka 10, og så er de med hele veien fra klokka 14 og to og en halv time utover ettermiddagen.

Foruten sprintrennet blir det å formidle glimt fra isbanen, hvor det blir litt kunstløp og ishockey. Og man rigger en hoppbakke på Stortorget. I tillegg er det laget innslag fra en hockeykamp i Hamar OL-amfi.

Snøkanonene i gang

Hamar Skiklubb har tatt på seg oppgaven å lage Bysprint, med arena på Stortorget.

– Vi har fått to medlemmer som hadde tilgang til snøkanoner, så nå starter vi opp med å produsere snø ved Vikingskipet. Det kreves mye snø for å lage 850 meter med løyper når man ikke har en såle liggende fra før av, opplyser leder av skiklubben, Ingrid Robøle.

– Men, det blir utrolig moro å dra et skirenn fra skogen, hvor det bare er familie og venner som står og heier, og inn i byen.

Skiløypa går fra Stortorget, rundt Basarene-bygget til Vestre Torg, Torggata og Strandgata. Det er ventet at det blir mellom 400 og 500 barn mellom 8 og 19 år som melder seg på rennet.

Et sted etter klokka 16 håper NRK at så mange som mulig blir med når NRK Super-profil Selma og Fantorangen skal dra med alle som måtte befinne seg på Stortorget på en gedigen BliME-dans.

Denne skal etter planen sendes på TV etter klokka 17.

Kortreist Hai-mat

Innlandet Idrettskrets og Olympiatoppen drar i gang to seminarer inne i Hamar kulturhus, et lukket og et åpent. Det lukkede, som har tittel «Utøver i fokus», får besøk av Tore Øvrebu og Marit Breivik fra Olympiatoppen og Ståle Solbakken fra FC København.

– Det åpne seminaret skjer mellom klokka 12 og 14, og her blir temaet seksuell trakassering, sier organisasjonssjef i Innlandet idrettskrets, Tina Thorsen.

Hvem som vil holde foredrag her blir klart senere.

Mellom klokka 19 og 22 avvikles Idrettsgallaen i Hamar OL-Amfi.

– Billettsalget på mat og drikke går veldig bra. Der er det bare få plasser igjen, opplyser prosjektleder hos Hamar Olympiske Anlegg, Bente Ekeberg Bodin.

Hun sier at arrangøren har søkelys på lokal mat:

– Vi har stuttreist mat laget av en langreist kokk. Hai Hang skal by på HAVA (red.anm. den lokalutviklede Hamar-vaffelen) i alle former og varianter, i tillegg til noe annet. Vi har regnet opp og funnet ut at menyen består av innslag fra hele 11 lokale produsenter, hovedsakelig fra Hamar, Stange, Ringsaker og Løten, sier Bodin.

Frederik Garshoel fra Hamarregionen Utvikling og Reiseliv opplyser at de stiller med personale som skal sørge for at gjester som kommer til Hamar kommer seg smidig mellom sentrum og Vikingskipet, og at så mange som mulig av de besøkende får ta del av alt som skjer i byen denne dagen.

Årets galla skal ledes av NRK-profilen Nicolay Ramm og parautøveren Birgit Skarstein.

– Jeg er så glad i norsk idrett, så det å få lede idrettens festkveld er ordentlig stas. Jeg har selv fått kjenne på verdien av å ha et fellesskap i ryggen. Nå håper jeg å kunne dele den følelsen med mange flere, sier Skarstein.

Hun tok sitt første VM-gull i roing i 2014 og ble verdensmester også de tre siste årene.

I tillegg har hun fått fire VM-medaljer i langrenn.

Skarstein vant prisen for beste kvinnelige funksjonshemmede under Idrettsgallaen både i 2018 og 2019. I mai i år ble hun også tildelt Egebergs ærespris.

Idrettsgallaen ble arrangert første gang i 2002.

Under Idrettsgallaen 2020 skal det deles ut priser i 11 kategorier samt en hederspris.

Og blant artistene som kommer til Hamar er Vazelina Bilopphøggers.