– Det er ikke å komme bort fra at det kan bli noen morsomme familiemiddager, sier Jane Meyer (40).

– Vi har heldigvis kommet til det punktet der ingen forsøker å overbeviste hverandre. Og vi har forlengst erkjent at vi egentlig er enige i det meste, sier Christel Meyer (64).

– Men det ser vi i politikken også, at det er jo mye enighet, sier Lars Meyer (63).

– Arver foreldrene

Christel og Lars stiller til valg for BBL. Svigerdatter Jane, som er gift med Joakim, stiller til valg for Høyre. Lars og Christels sønn, Andreas Meyer (36), stiller til valg for SV. Det gjør også hans kone, Ranveig Kjelsnes (34).

Det politiske engasjementet starter tidlig hos «The Meyers».

Lars startet i Høyres ungdomslag da han gikk på Hamar katedralskole, i årene 1971 til 1974.

– Det var et større politisk engasjement den gangen. Man var enten rød eller blå, ja eller nei til EU og man hadde Vietnamkrigen, sier Lars.

– Og da ble det Høyre?

– Jeg bruker å si at mange arver sine foreldres holdninger i politikken.

Christel kom fra Finland til Norge for å studere. I 1977 møtte hun Lars.

– Jeg husker at jeg gikk i demonstrasjonstog. Det var mot at skolen krevde at gutta som skulle gå mekanisk linje skulle klippe det lange Beatles-håret, angivelig på grunn av sikkerhetsgrunner. Håret kunne havne i maskinene, sier Christel og ler.

Jane innrømmer at hun ikke alltid har stemt Høyre. Hun har også vært innom Senterpartiet:

– I Valdres var en opptatt av landbrukspolitikk og man var EU-motstandere. Men når jeg satte meg ned og leste for å gjøre meg opp noen selvstendige meninger så fant jeg ut av jeg egentlig var EU-tilhenger, og dermed hellet det mer mot Høyre.

Andreas landet på SV etter å ha fulgt etter broren Joakims valg på videregående:

– Joakim lurte meg inn i Sosialistisk Ungdom på et tidspunkt hvor de gikk mellom 25 og 40 prosent oppslutning i skolevalgene. På skolen hadde man noen sterke SV-profiler, som Mali Steiro Tronsmoen og Sunniva Holmås Eidsvoll. Var det menneskene eller sakene som engasjerte? Det var uansett en fin gruppering med mennesker som jeg likte, sier Andreas og legger til:

– Jeg husker at mamma sa at valget mitt var greit så lenge jeg ikke sa det til mormor i Finland. Der hadde de kjempet mot russerne i andre verdenskrig og hadde litt problemer med sosialisme og røde T-skjorter, sier Andreas og smiler.

Andreas' kone, Ranveig, vokst opp på Rjukan, med foreldre som hadde mappe hos overvåkningstjenesten.

– Det står om meg og mine søsken i de mappene, sier Ranveig og smiler.

– Jeg landet på SV fordi det var dit man gikk på slutten av 90-tallet når man ville engasjere seg for miljøvern og mot urettferdighet. Jeg fikk heller ikke si noe om det politiske valget jeg hadde tatt til mormor og morfar. De var veldig religiøse og konservative.

– Noen ganger treffer jeg folk i Arbeiderpartiet som spør: Hvordan er det å være medlem av Meyer-familien? Da bruker jeg å svare: «Kjempefint. Ingen er medlem i Arbeiderpartiet, så da klarer vi å holde på freden», sier Ranveig og ler.

Fanesakene

– Valget er rett rundt hjørnet. Hva blir viktig for dere?

– Vi i BBL tror ikke sykehuskampen er avgjort og at det fortsatt er grunnlagt for et storsykehus i Hamar by. Vi brenner også for å utvikle strandsonen. At Åttemetersplanet er parkeringer og asfalt er dårlig utnyttelse av det flotte arealet langs Mjøsa. Personlig er jeg opptatt av miljø og klima og at vi i kommunen legger til bedre rette for at folk gjør riktige miljøvalg, sier Lars.

Det siste er Andreas enig i:

– Av prinsipp syklet jeg i dag, selv om det regnet og jeg kunne sitte på med noen. Etter å ha vært i København, og sist i Malmö, og opplevd hvor godt man kan legge til rette for sykling, er jeg overbevist om at det er noe vi må satse på også i Hamar. Det var helt sprøtt; i Malmö syklet jeg seks kilometer i sentrum og bare krysset tre veier. I flotte omgivelser med trær og busker. En øyeåpner av de sjeldne.

– Vi er også for en sykkelby, men ønsker ikke et bilfritt sentrum. Og hovedfokus må ligge på fotgjengerne, derfor må brøyting og strøing må bli enda bedre, sier Jane, og fortsetter:

– Vi trenger nye innbyggere i Hamar, og da må vi ha skatteinntekter. Derfor må en sørge for at kommunen har næringsarealer og tomter som folk kan bygge på. Og hos oss i Høyre er skolepolitikken alltid med oss som et hovedtema. Hamar har mange skolebygg som må rustes opp, og blir en av de første sakene vi vil ta tak i når et nytt kommunestyre trer inn.

Ranveig er nyutdannet lærer og er også opptatt av skolepolitikk:

– Ikke bare opprustning av skolene, men også innholdet. Også må miljøvern og reduksjon av utslipp løftes opp og fram slik at Hamar blir en mer bærekraftig kommune.

– Jeg opptatt av å skape et samfunn der alle skal føle seg hjemme. Frivillig arbeid betyr å møte andre folk, og kommunen må legge til rette og løfte fram frivilligheten, sier Christel.