Snart gjenåpner også utvandrermuseet i Ottestad

GLEDER SEG: Snart gjenåpning av Norsk Utvandrermuseum. Til venstre. Inger-Maren Slagsvold. Foran sitter: Petra, Klara og Oline Rasmussen Slagsvold. Vi ser avdelingsleder Terje Mikael Hasle Jordanger til høyre. Bakerst står Kari Fuglesang.

GLEDER SEG: Snart gjenåpning av Norsk Utvandrermuseum. Til venstre. Inger-Maren Slagsvold. Foran sitter: Petra, Klara og Oline Rasmussen Slagsvold. Vi ser avdelingsleder Terje Mikael Hasle Jordanger til høyre. Bakerst står Kari Fuglesang. Foto:

I år blir det noen endringer når Norsk Utvandrermusum gjenåpner 25. juni.

DEL

Mange turgåere og besøkende benytter seg av kafeen på Norsk Utvandrermuseum.

– Vi har hele tiden hatt økende besøkstall på Ingvalson's Café.

– I år blir det endringer, varsler de ansatte ved Norsk Utvandrermuseum, noen dager før gjenåpningen.

For: Kafeen, som ligger i Bjorgohuset, og som ble bygget i Highland, Iowa i USA tilbake i 1902, flyttes fra kjelleren ved inngang mot Ottestadstien og en etasje opp, til stueetasjen.

– Det blir mer lys i lokalene og bedre utsikt til museet og byen. Og mange har hatt lyst til å se huset, som er et andregenerasjons norsk utvandrerhus, i sin tid fraktet med jernbanen i deler, forteller Inger-Maren Slagsvold.

Som alle andre har museet vært preget av koronaepidemien. Siden mars har det vært stengt og de ansatte har jobbet i hjemmekontor. Men i mai returnerte de ansatte til museet.

I år blir det begrensede åpningstider og man har ikke tatt inn sommervikar, slik at de ansatte må selv stå for guidingen.

Det blir heller ikke noen arrangementer ved museet denne sommeren.

Avdelingsleder Terje Mikael Hasle Joranger, konsulent Kari Fuglesang og Slagsvold tar seg av guidetjenesten på museet torsdag, fredag, lørdag og søndag i sommersesongen, mellom klokka 11 og 15.

– Da vil resepsjonen til museet være i kafeen. Frivillige fra museets venneforening og Sons of Norway vil hjelpe oss med å drifte kafeen, opplyser Slagsvold.

En nyhet har hun å komme med:

– Vi har satt opp QR-koder, slik at man via appen Kulturpunkt kan få en audioguide når man beveger seg inne på museumsområdet. Da kan man oppleve museet selv om vi ikke er til stede med guiding. Det er helt nytt.

Samme dag som museet åpnes så åpner man også fotoutstillingen «Den amerikanske draumen om Norge» av fotojournalisten Ingerid Jordal.

– Hun har reist rundt i Seattle-området og fotografert og intervjuet norskamerikanere og laget en utstilling som består av fotografier og utdrag av intervjuene. Det handler om norskamerikanernes lengsel og nostalgi rundt Norge. Jodal kommer på åpningen, og den utstillingen blir stående hele sommersesongen, sier Slagsvold.

– Hvordan har stengeperioden vært?

– Veldig spesiell. Vi har ikke vært permittert, men har hatt hjemmekontor til vil formelt kom tilbake på jobb 11. mai. Men det skal bli godt å åpne igjen, fordi det er viktig for museet å bevare omdømmet. Vi må ikke bli glemt, sier Joranger.

– Dette er et museum som har dratt mange utlendinger i sommersesongen. Dere blir vel rammet hardt denne sesongen?

– Ja, vi må regne med at vi i hovedsak får norske besøkende innom i år. Norske og amerikanske grupper som forhåndsbestilte omvisninger ved museet er helt borte. Så vi er jo veldig spente og usikre på hvor mange som kommer.

– Vi skal få folk til å føle seg velkommen, samtidig som at vi ivaretar smittevernsrestriksjonene uten at det skal føles som noe som tres ned over hodene på de besøkende, sier Jordanger og legger til:

– Vi regner med at folk er veldig påpasselige og tar hensyn.

Artikkeltags