«En rød tråd» tar for seg opprettelsen av Hamars første kvinnelige fagforening i 1913, syerskenes forening og spilles i autentiske omgivelser i Røhne-salen fredag og lørdag i neste uke. Da forestillingen ble satt opp i 2019 resulterte det med fem fulle hus. Oppsetningen anses å være en viktig historie for byen både når det gjelder kvinners rettigheter, fagforening og industri. I originaloppsetningen hadde stykket 11 skuespillere, men pandemien har gjort det bortimot umulig å få til noe med et såpass stort apparat nå. Derfor satte Hougen og Nybrott i gang en ganske omfattende nedskaleringsprosess. Til slutt sto de igjen med tre skuespillere og en pianist.

– Nå har vi renskåret temaet og komprimert så mye vi kunne. Det viktigste må jo stå igjen, men jeg tror dette blir veldig bra. Jeg er i hvert fall utrolig glad for at vi får til dette, sier Hougen.

Intenst og givende

Nybrott som står for musikk, tekst og regi kan fortelle om en krevende prosess.

– Det har vært veldig intenst, men også veldig givende. Dette blir jo på en måte en helt ny forestilling hvor handlingen hviler tungt på kun tre skuespillere og de veldig sterke rollefigurene. Jeg tror dette er noe av det beste jeg har vært med på, sier Nybrott.

De håper at de igjen skal få spille fullversjonen av forestillingen, men de ser at det komprimerte formatet med tre skuespilleren og en musiker har sine fordeler. Nå er det nemlig mulig å bestille visning av stykket.

– Dette stykket kan egentlig spilles overalt, og det er allerede noen som har bestilt en privat visning, forteller Hougen.


Løfter fram flere kvinner

I Røhne-salen får de lov til å slippe inn 30 personer pr. forestilling og med tre forestillinger i løpet av neste helg er det altså kun 90 stykker som får overvære den lokalhistoriske perlen.

– Det begynner allerede å fylle seg bra opp, sier de.

Sammen utgjør Haugen og Nybrott foretaket «Historieviserne» som de stiftet for tre år siden. Formålet med etableringen er gjennom scenisk formidling vekke interesse for lokalhistorie som når et bredt publikum. Forestillingene kan også ha nasjonal interesse, og tilpasses barn og unge for å øke deres historieforståelse. Pandemien gjorde at de i fjor altså måtte legge «En rød tråd» på is, men «Historieviserne» har også fått støtte til å lage et stykke om Eva Kløvstad, en oppsetning om en ung kvinne som tok ansvar under krigen og ble leder for Milorg på Hedemarken.

– Også her løfter vi fram en kvinne fra vår egen og nære historie, forteller Hougen om forestillingen som er under bearbeiding i disse dager.

Nybrott synes det er en befrielse at kulturlivet begynner å våkne til liv igjen.

– Som sanger har det vært oppdragstørke for meg og det er til å bli ulykkelig av. Det er en livseliksir i det å få uttrykke kunst og sammen med Kirsti får jeg muligheten til å være kreativ, ser hun.

Historieviserne:

Kirsti Hougen fra Hamar, er agronom og forteller. I tillegg har hun utdanning innen etnologi og nordisk språk og litteratur. Hun har vært aktiv i Nordbygdarevyen og Festivitetsteateret, og turnert med egenproduserte fortellinger for Turneorganisasjonen og Den Kulturelle Skolesekken. Kirsti har i 11 år drevet kafeen Tante Gerda sammen med sin familie, og har sammen med mannen Svein restaurert Røhnegården.

Toril Nybrott fra Hamar, er utdannet sangerinne og sangpedagog ved Barratt Dues musikkinstitutt i Oslo og har studert musikk, kunst- og kunstformidling, drama/litteratur og pedagogikk ved Høyskolen Innlandet. Hun er frilans-sanger og sangpedagog, og har gitt ut soloalbumene «Solgull» og «Måken».

Toril har vært aktiv i teatermiljøet i Hamar, både som produsent, komponist og regissør.