Gå til sidens hovedinnhold

Sommerhyllest med lengre åpningstider og aktiviteter

Artikkelen er over 1 år gammel

– Handle lokalt i sommer! sier sentrumskoordinator Anne Dobloug og butikksjef Cecilie Lien hos Lanullva. Neste helg skal sentrumsbutikkene by seg fram over tre dager.

Sentrumskoordinator Anne Dobloug drar opp en blokkfløyte for å lokke til seg oppmerksomhet midt i gågata, for torsdag til lørdag neste uke holder butikkene i sentrum åpent lengre under arrangementet «Midtsommer i sentrum».

Butikksjef Cecilie Lien hos Lanullva gleder seg til å ta deler av butikken ut på gata i forbindelse med arrangementet. I tillegg skal hun henge opp ei hengekøye som blikkfang.

– Det er den mest perfekte sommeren for oss. Norsk sommer blir i søkelyset i år. Folk skal feriere hjemme, de skal på fjellturer, de skal ut i båt og kajakk og de skal bruke hengekøyer, sier Lien.

– Vi skal bruke Midtsommer-arrangementet til å fronte vår sommerull og vise at ull er like bra på kroppen, sommer som vinter.

– Vil handle lokalt

Programmet er en miks av handelsaktiviteter og kulturelle innslag fra aktører rundt i byen (se nederst i saken).

Med «Midtsommer i sentrum» håper Dobloug at folk gir den lokale handelsnæringen et løft inn i sommeren.

– Snus litt rundt i byen i den vakreste tiden på året og finn noen lokale skatter!

Butikken Lanullva etablerte seg i Hamar sentrum i oktober.

De gikk fra pangstart til koronakrise:

– Vi var veldig heldige med starten vår. Vi ble godt kjent med folk og de ble kjent med oss. Men selvfølgelig ble også vi utsatt for koronatiltakene, og valgte å stenge ned butikken. Etter påske tok vi en gradvis åpning. Nå håper vi at vi likevel får en god sommer, med tanke på at folk skal være mye hjemme.

Dobloug er optimist:

– Vi har hatt en stor utfordring med netthandel. Det er nå et søkelys på å handle lokalt og benytte seg av de butikkene som man ønsker skal være med videre etter krisen. Og i år blir det kanskje ikke noen utenlandshandel, så da håper vi at folk er veldig bevisste på å benytte lokale butikker, restauranter og kulturtilbud. Det er utrolig hva man finner ved å vandre rundt i sin egen by.

Les også

Åpner ny ullplaggbutikk i sentrum: – Heldigvis er det bikkjekaldt i Hamar

– Hva sier magefølelsen? Er det mange som vil handle lokalt denne sommeren?

– Ja. Mange bransjer har blødd. De som fikk påbud om å stenge og de som fikk begrensede åpningstider. Men ingen i handelsstanden har blitt syke og det har vært mange hyggelige kunder som sier at de setter utrolig pris på at butikkene har åpnet igjen.

– Å komme ut i byen og få en god veileding av folk som Cecilie er det store plusset i forhold til nettet, sier Dobloug, og legger til:

– Dette er også bærekraftig handel.

– Og vi lover en hyggelig og personlig handel nå som folk har sittet inne lenge og har lyst til å gå i butikker igjen, supplerer Cecilie.

Dette skjer

Butikkene skal vise seg fram. Samtidig starter Kirsten Flagstad Festival opp med flere aktiviteter i byen, og man har kulturelle innslag i Hamar Teater, i Kunstbanken og hos Tante Gerda og Brødrene Jacobsen Vinbar.

Her er kulturprogrammet som skjer parallelt med «Midtsommer i sentrum»:

Torsdag 18. juni:

Klokka 10: Kirsten Flagstad Festivalen åpner.

Klokka 14: Galleri EKG: Åpning av festivalutstilling med kunstneren Christopher R Raadlund.

Klokka 19: Tante Gerda Scene, Røhnesalen: Olav Luksengård Mjelva.

Klokka 19: Hamar Teater: Kirstens sangskatt.

Fredag 19. juni:

Klokka 15: Opera til Kidsa på Stortorget (Kirsten Flagstad Festival).

Klokka 19: Drive-in-opera Kirsten Flagstad Festival, Hamar flyplass.

Lørdag 20. juni:

Klokka 13: Lekent moteshow i sentrum.

Klokka 14: Kunstbanken – utstillingsåpning med Terje Abusdal og Sissel Mutale Bergh.

Klokka 15: Bondens Marked på Stortorget.

Klokka 21: Operapub hos Brødrene Jacobsen Vinbar.

– Vi oppfordrer folk som spiller, synger, danser eller driver med en eller annen form for aktivitet til å komme til sentrum disse dagene – finne et ledig hjørne, en plass i gata eller på torget. Her kan de vise hva de kan og bli med å fylle sentrum med god stemning. Ta med gjerne hatten og en plakat med et Vipps-nummer, sier Dobloug.