Vil takke hamarsingene

GLAD SELGER: Rune Dybing liker å stå å selge blader. På jernbanestasjonen i Hamar treffer han mange mennesker.

GLAD SELGER: Rune Dybing liker å stå å selge blader. På jernbanestasjonen i Hamar treffer han mange mennesker. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Kanskje du har sett dem på jernbanestasjonen, på Maxi eller på gamle CC? Rune Dybing og Tommy Forsmann er to gode kompiser hvis jobb er å selge =Norge.

DEL

Rune kom til Hamar på høsten i fjor. Siden september har han og kompisen Tommy vært to faste selgere av =Norge her i byen. Med fast plass på gamle CC og på Maxi, og iblant innom på jernbanestasjonen har de to opplevd et overraskende godt salg av det uavhengige gatemagasinet.

– Vi hadde et håp om ha tre til fire salg om dagen. Nå i februar har vi allerede slått rekorden fra desember, og vi har solgt rundt 350 blader, stråler Rune.

Ukjent reddet livet

Selv har han vært rusmisbruker i mange år, men går nå på legemiddelassistert rusbehandling (LAR). For et halvt år siden så framtiden svart ut for Rune og han tok en overdose.

– Jeg husker at før jeg tok dosen så jeg en mann i kajakk som padlet ute på Mjøsa. For meg er jo Mjøsa bare en bekk, ler Rune, som opprinnelig er fra Stavanger.

Han husker han tenkte hvor merkelig han synes kajakkpadling var før han satt overdosen. Rune trodde at padleren kom til å padle videre, men det viste seg at han padlet inn til Rune.

– Han hadde med seg mobil i kajakken. Hvem er det som har med seg mobil i kajakk, sier Rune mens han trekker på skuldrene og smiler forsiktig.

Takket være kajakkpadleren fikk Rune raskt hjelp, og da han senere våknet på sjukehuset innså han at noe måtte endre seg.

Siden da har Rune fått mer orden på livet sitt, han har fått seg bolig på Olsrud, og han har solgt =Norge.

– Jeg er så takknemlig for det mennesket i den kajakken, sier Rune med varme i stemmen.

– Det er livet mitt

For å selge bladet føler Rune både for sin egen del og for sine kunder at han er skyldig en utvikling og en forandring i livssituasjonen. Derfor er han nå fast bestemt på at rus er noe han er ferdig med.

– Jeg er veldig takknemlig til Hamars befolkning som både kjøper av oss, men som også tør å være kritiske. Det er ingen ting som gjør oss mer glade enn mennesker som kommer og sier hei og at de synes det er kjekt å se oss, sier Rune.

– Hva betyr det for deg å selge =Norge?

Øynene til Rune lyser opp, og man kan nesten se stjernene glitre i dem.

– Det er livet mitt, svarer han med glød i stemmen.

Slå av en prat

For Rune er det viktig at du som kjøper blad av han blir behandlet likt uansett hvem du er. Han inviterer gjerne flere til å stoppe og slå av en prat når de står og selger magasinet.

– Jeg er veldig takknemlig både til Hamar kommune som er helt fantastiske i behandlingen sin, til dem som lar oss stå og selge bladet, og til dem som kjøper fra oss, og som slår av en prat. Og jeg håper enda flere stopper og snakker med oss. Vi er ikke farlige, smiler Rune.

Og skulle du ha lyst å kjøpe den nye utgaven av =Norge som kommer i morgen, så kan Rune stolt fortelle at han selv og hans historie om hvordan han og kompisen Tommy har fått i gang salget av =Norge her i Hamar blir tatt opp.

=Norge

Startet som =Oslo i 2005.
=Norge er magasinets tittel i andre østlandsbyer.
Stiftelsen Erlik ønsker å gi vanskeligstilte økt verdighet ved å tilby hederlig arbeid.
Selgere kjøper et blad for 50 kroner og selger det for 100.
Det er et partipolitisk uavhengig og reklamefritt gatemagasin.
Det har ikke gevinstkrevende eiere.
Eventuelt overskudd går tilbake til selgerne i form av aktivitetstilbud, materiell og diverse prosjekter.
(Kilde: erlik.no)

Artikkeltags