– Smart å spare for da kan man kjøpe masse leker!

BESØKTE BANKEN: Populært da barna Hamarbarnehagen besøkte Sparebank 1 Østlandet under Sparebankuka torsdag.

BESØKTE BANKEN: Populært da barna Hamarbarnehagen besøkte Sparebank 1 Østlandet under Sparebankuka torsdag. Foto:

– Pengene som spares kommer inn på kontoen! sier Hedda Cornelia Enger Beidel, på besøk i banken under Sparebankuka.

DEL

Flere av barnehagene i Hamar avla Sparebank 1 Østlandets hovedfilial i Torggata besøk under Sparebankuka.

Noen av barna hadde åpenbart mer oversikt enn andre.

– Jeg har sparegris. Og pengene som spares der kommer inn på kontoen i banken, sier Hedda Cornelia Enger Beidel fra Hamarbarnehagen.

– Hvorfor er det lurt å spare?

– Det er smart å spare for da kan man kjøpe en masse leker senere, sier Benjamin Molstad.

Informasjonssjef i Sparebank 1 Østlandet, Bjørnar Mickelson, liker synet av mange barn som tegner, ser på tegnefilm og spiser boller, sponset av banken.

– Det skjer mange aktiviteter i løpet av Sparebankuka, som handler om å sette søkelys på sparing blant barn og unge, og etablere sunne sparevaner i tidlig alder. Målet er å lære sparing på en morsom og hyggelig måte, sier Mickelson.

– Hvorfor skal barn spare?

– Det er viktig å begynne å tenke sparing så tidlig som mulig. Da blir man bedre rustet til å stå på egne bein når man skal ut i voksenlivet. Både barn, ungdom og foreldre bør tenke sparing for å ha en god base med egenkapital når man skal ut å kjøpe seg sin første egen bolig.

27 av bankens kontorer på Østlandet tar imot barn med sparebøsser under Sparebankuka.

De som tømmer bøssen i denne perioden får en sparegave.

– Er ikke sparegrisen i ferd med å dø ut i takt med at det blir stadig færre som har mynt og sedler hjemme?

– Vi ser at det blir mer og mer digitalt, samtidig ble det i fjor tømt sparebøsser for 380.000 kroner her i Torggata under Sparebankuka. Så det vitner om at det brukes en del kontanter og at det fortsatt er gjevt med sparebøssa for barn.

– Sparebank 1-kjeden har en app som heter Spink som er utviklet for barn og unge, der man kan spare og sette sine egne sparemål, og lære seg å administrere egne penger samtidig som at foreldrene har veldig god kontroll. Den ser vi er populær, sier Mickelson.

– Hvor tidlig bør de voksne starte sparingen for barna?

– Så tidlig som mulig, og tenke sparing i mange former: Både vanlig banksparing og i fond, sier Mickelson og legger til:

– Boligsparing for ungdom (BSU) er en svært attraktiv spareform som alle unge voksne bør vurdere. BSU gir nemlig veldig gode renter og skattefradrag. Man kan spare i BSU fram til det året man fyller 33 år. Du kan spare inntil 25.000 kroner i året. Pengene er låst til boligformål.

Artikkeltags