– Ta dommerne på alvor

DOMMERE: Svein-Erik Edvartsen og Davy Wathne (t.h.) dømte kjendiskampen under Norway Cup på Ekebergsletta onsdag.

DOMMERE: Svein-Erik Edvartsen og Davy Wathne (t.h.) dømte kjendiskampen under Norway Cup på Ekebergsletta onsdag.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

TV2-profil Davy Wathne skal lørdag foredra for over 160 dommere i Indre Østland Fotballkrets (IØFK). – Du blir ikke dommer om du vil være populær, sier den frittalende sportsjournalisten.

DEL

Det er meldt rekordstor deltakelse til Vårkurset for dommere i Indre Østland Fotballkrets (IØFK) som går på Olrud kommende helg.

– Dette Vårkurset slår alle rekorder. Det er i dag 182 registrerte dommere i IØFK, og så langt er over 160 påmeldt. Selv kan jeg ikke huske siste gang det var over 100 dommere på Vårkurset, sier fagansvarlig for dommerne, Svein-Erik Edvartsen.

Det er dommere som dømmer fra 2. divisjon og nedover i divisjonene som skal delta på kurset.

Sterke forelesere

Da Edvartsen snekret programmet i desember la han vekt på å få opp deltakelsen.

– Jeg jobber hardt for å få inn interessante forelesere så interessen fra dommerne selv ble så stort som mulig.

Og det samles et bra kobbel med dommerfaglig kompetanse utenfor Hamar denne helgen.
Blant foreleserne er dommersjef Terje Hauge, FIFA-dommerne Svein Oddvar Moen, Ken Henry Johnsen og Tom Harald Hagen, Kjetil Siem som er generalsekretær i NFF og ikke minst sportsjournalist og TV-personlighet Davy Wathne.


– Davy er klar, tydelig, åpen og ærlig, samtidig som han er opptatt av dommersaken, forteller Edvartsen, som sier han har stor respekt for bergenseren.

– I et slikt forum er det veldig relevant hvordan den største profilen i TV2 ser på og opplever dommere rundt omkring. Husk på at Davy ser ikke bare eliteserien, men er veldig fotballinteressert og ser mye breddefotball også.

Edvartsen lover et fyrverkeri av et foredrag.

Til Hamar Dagblad forteller Wathne at han gjør noen slike foredrag i året og han prater gjerne varmt om dommersaken.

– For meg er det viktig å fokusere på at fotballen tar dommerne på alvor. Dommerne er avgjørende for fotballen og de må til for at spillet gjennomføres, sier han.

– Ekstrem kombinasjon

Brann-supporteren forteller at han ser på dommeren som kombinasjonidrettsutøvere.


–Mange er på et ekstremt høyt nivå. Å dømme kan minne om både skiskyting og orientering på den måte at man som dommer må tilpasse den fysiske ytelsen i forhold til tankenes klarhet. Samtidig er det en form for lagidrett. Som dommer står man ikke lenger alene.

Når han snakker om dommersaken er han nesten ikke til å stoppe, Davy Wathne. Egentlig som når han snakker om alt mulig rundt sport. Forrige helg var den allsidige journalisten å dekket Vasaloppet for TV2 i Sverige, og denne helgen på dommerkurs i Hedmark.

– Feil om du vil ha status

– Hva er de største utfordring i dommer-Norge?

– Man må ta vare på rekrutteringen, gjøre det attraktivt å være dommer og finne de riktige typene. Det er ikke enkelt, for om dømming er ikke hobbyen eller jobben til den som vil oppnå status eller bli helt. Man er best når man er usynlig som dommer. Man får sjelden ros og blir aldri båret på gullstol. Hvis det ene laget er veldig fornøyd med deg, så har du nok gjort en dårlig jobb.

Wathne mener at det må bankes i premissene for dommergjerningen fra start av.

– Vil du bli populær får du heller spille selv eller blir rockestjerne, sier han og sammenlikner TV-jobbing og dømming.

– Som på TV så tiltrekker det seg en del personer med feil motiver. Sånn ett likner det på TV.

– Hva er den vanligste feilen ferske dommere gjør?

– Det er å prøve å rette opp i en feil – å kompensere. Da blir alt bare feil. En dommer må stryke over den feilen og gå videre.

Dommergalla

Wathne skal også lede Dommergallaen lørdag kveld.

– Her skal dommerprisene for 2014 deles ut. Mange skal få heder. Det blir en kul greie, forsikrer Edvartsen, som for egendel har vært mest opptatt av kjærligheten den siste tiden etter å ha fått ja på bursdagsfrieriet til kjæresten, Heidi.

Artikkeltags