Under utkastet på bane sju i den nye Børstad Frisbeegolf Park ligger rampen oppå en gammel vikinggrav.

– Staselig at man kan kombinere frisbee og historie. Jeg visste ikke det før åpningen, men det gjør jo bare banen ekstra kul! sier den profilerte frisbeegolf-utøveren Håkon Kveseth.

Godkjente banen

Kveseth kaster lengst i Norge, både med spyd og frisbee, og han er blitt Hamar Frisbee Clubs fremste utøver.

Under den offisielle åpningen mandag testet han ut vikingravbanen med et 170 meter langt kast som imponerte de oppmøtte.

– Jeg er veldig fornøyd med hva de har fått til på et så lite område. Bra for meg som spiller mye og for bra for rekrutteringen til klubben, sier Kveseth om de nye banene i Børstadlunden.

En gjengrodd lund er ryddet av mannskaper fra Hamar Frisbee Club og kommunen, og 13 baner og 13 kurver er nøye plassert ut i skogsområdet på Børstad med GPS, et området som har flere andre spennende kulturminner å by på.

Banen er, som eneste i sitt slag i Norge, offisielt godkjent av Riksantikvaren.

– Det er ikke helt vanlig å gi en tillatelse til å lage en idrettsbane oppå et kulturminne, men i dette tilfellet så ble vi enige, sier fylkesarkeolog Ove Holseng fra kulturminneavdelingen i Hedmark fylkeskommune.

– Hvorfor ble det sagt ja til dette?

– Området var ikke mye brukt av lokalbefolkningen, og man så jo ikke at det var en vikinggrav tidligere. Bare en forhøyning i landksapet. Utkastet på en av banene på en frisbeegolf-bane skal jo tas fra et høyt punkt, og graven er det høyeste punktet. Man har utformet rampen som ligger oppå graven på en måte slik at det skal kunne tas bort uten at det gir noen skade på minnet, dersom det blir behov for det.

– Samtidig gir anlegget en mulighet til å informere om gravene som ligger i området. Håpet er at flere folk bruker dette området mer aktivt i tiden framover, og samtidig blir nysgjerrige på historien.

– Løst luksusproblem

– To baner i Hamar, er vi i ferd med å bli en kraft i Norge på frisbeegolf, Kveseth?

– Ja, det er ikke tvil om at Hamar gjør det skarpt i idretten på norgesbasis. På solskinnsdager står man i kø i Ankerskogen. Nå har vi fått en bane som kan avlaste litt og bidra til at klubben kan få enda flere utøvere.

Ordfører Einar Busterud fikk æren av å åpne banen og foretok det første offisielle kastet.

– Vi har med åpningen her på Børstad løst et luksusproblem i Ankerskogen. Vi har hatt frisbebaner i Ankerskogen 32 år, oppgradert for fem år siden. Det har blitt et veldig aktivt frisbeegolfmiljø her i Hamar, med et flott NM her i fjor. Nå håper vi at dette blir nok et folkehelseanlegg, og at Børstadlunden på denne måten åpnes opp for mer bruk. For det er en perle, sier Busterud.

Den nye banen er finansiert gjennom Gjensidigestiftelsen og spillemidler. Kurvene er spesialbestilt fra New Zealand. Lærere og elever fra Børstad ungdomsskole har vært involvert i prosjektet gjennom bygging og montering av banen.