Tom (66) sykler til Paris

MANGE TIMER: Tom Gulbrandsen tilbringer mange timer på spinningsykkelen i Ankerskogen.

MANGE TIMER: Tom Gulbrandsen tilbringer mange timer på spinningsykkelen i Ankerskogen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Hedmark og Oppland stiller i 2018 for første gang i veldedighetslaget Team Rynkeby. Tom Gulbrandsen fra Hamar er klar for å sykle til Paris.

DEL

– Helt siden jeg var ung har jeg syklet. Nå har jeg bestemt meg for å være med på et eventyr neste sommer, sier Tom Gulbrandsen.

To fra Hamar

Veldedighetslaget Team Rynkeby startet opp i 2003. I forbindelse med en julelunsj i det danske selskapet Rynkeby, så ville noen av de ansatte hos næringsmiddelprodusenten komme i bedre form. En sykkeltur fra København til Paris skulle fungere som en gulrot, og de gikk til bedriftsledelsen for å be om støtte. De fikk ja, mot at de parallelt gjorde noe for barnekreftavdelingen i Odense.

– Dette eskalerte, og i år hadde man med distriktslag fra Danmark, Sverige, Finland, Island, Færøyene og Norge i Team Rynkeby. Under årets tur, kalt Tour de Paris, stilte Østfold, Oslo, Rogaland, Bergen og Nord-Norge med egne lag.

– For først gang stiller vi i Hedmark og Oppland eget lag i 2018. Fra Hedmark stiller to syklister fra Hamar og tre fra Elverum.

Tom er nest eldst med sine 66 år. Hamarsingen Erik Jørgen «Bøggen» Jølsgård (bosatt i Trondheim) er 68 år.

Heidi Skoglund fra Elverum blir kaptein på laget, som vil telle 19 syklister. Totalt blir det 1.000 syklister som stiller til start første uka i juli.

– Det blir litt av en gjeng, om man tar med 400–450 i støtteapparatet: leger, fysioterapeuter, sjåfører, sykkelmekanikere og koffertbærere, sier Gulbransen og smiler.

For innlendingene blir det oppstart på Rikshospitalet i Oslo, man kjører en prolog, det vil si at nordmennene sykler samlet ned til fergen. I København blir det fellesstart.

– Vi sykler derfra hele veien til Paris. 1.500 kilometer på åtte dager. Rundt 200 kilometer om dag. Vi kommer i mål i Paris 7. juli.

Team Rynkeby i Norge samlet i år inn 7.4 millioner kroner til Barnekreftforeningen, til aktivitet for barn med kreft og kreftforskning. Hele Team Rynkeby samlet inn hele 84 millioner kroner.

Hardt skadet

Tom setter seg på spinningsykkelen i Ankerskogen. 66-åringen trener seks dager i uka, året igjennom.

– I løpet av sesongen blir det mellom 7.000 og 10.000 kilometer på sykkelen.

På sykkel-CV-en er mange treningsturer til Mallorca, sykling på traseer brukt av Tour de France og en tur opp Mont Ventoux, for å nevne noe.

– Hva er det med sykkel som appellerer?

– Sykkelen har nesten tatt livet mitt og sykkelen har reddet livet mitt. Jeg begynte å konkurrere på sykkel på slutten av 70-tallet, og frontkolliderte i 1979 med en bil. Det ene beinet ble knust og jeg var rimelig kvestet. Men, jeg trente meg opp igjen.

Han har komplisert rygglidelse på grunn av en svulst i ryggsøylen. Han har vært igjennom mange ryggoperasjoner, og ved siste operasjon gikk det veldig galt.

– Jeg var så dårlig at jeg måtte lære å gå igjen. Men, ved hjelp av sykkeltrening har jeg kommet meg igjen. I dag fungerer jeg rimelig greit.

Tom er takknemlig for at han kan leve et aktivt liv:

– Å få delta i Team Rynkeby ser jeg på som min mulighet til å gi noe tilbake.

Team Rynkeby

Team Rynkeby - God Morgon kjører til Paris for 17. gang fra den 30. juni til den 7. juli 2018.
Prosjektet består av 1.900 syklister og 450 hjelpere fordelt på 48 lokale lag fra seks land: Danmark (18 lag), Sverige (15 lag), Finland (7 lag), Norge (6 lag), Færøerne (et lag) og Island (et lag).
Prosjektet primære formål er å samle inn penger til barn med kritiske sykdommer.

Artikkeltags