Se hva du kan gjøre i Mjøsa nå

BANEN: Her ligger svømmebanen ute i Mjøsa. Ridehusbrygga er i bakgrunnen.

BANEN: Her ligger svømmebanen ute i Mjøsa. Ridehusbrygga er i bakgrunnen. Foto:

Nå kan du svømmeturene i Mjøsa, i en ny 100-metersbane ved Koigen.

DEL

– Folk liker å telle. Nå kan de svømme 100-meter, og vite nøyaktig hvor langt de har svømt, sier Kristine Risanger Røsland i HIL Svømming og Triatlon.

Vil ha skiftehus

Hun fikk ideen etter å ha sett en svømmebane i havet ved Bryne, som var lagt ut i forbindelse med en konkurranse.

– Jeg tenkte: «Wow, det så veldig kult ut». Så ringte jeg kommunen, og der fikk jeg vel egentlig beskjed om at det ikke er noen som eier Mjøsa. Men jeg fikk en tillatelse til å legge ut banen av Bydrift. Nå har jeg googlet litt: Det finnes ikke så mange slike som ligger ute i åpent vann i Norge. Her blir Hamar unikt, sier Kristine Risanger Røsland.

– Godene er: Du vet hvor bana ligger, du klarer å svømme rett fram og du vet til enhver tid hvor langt du har svømt. Og i forhold til sikkerhet ligger den ikke langt ute i vannet. Det er også en sikkerhet i seg selv at man kan henge på vanntauet om man blir sliten.

– Dette er en open water bane for dem som svømmetrener, de som driver med triatlon, de som trener seriøst, de som mosjonerer eller de som bare har lyst til å ta seg en svømmetur. Den er bred og det er plass til veldig mange.

Banen ligger ute i vannet mellom stupetårnet og brygga ved ridehuset.

Svømme- og triatlon-gruppa fikk støtte til banen av Olav Thons Samfunnsnyttige Stiftelse og Sparebankstiftelsen Hedmark.

– Står den stille, selv under tøff vind og høye bølger?

– Det vil vise seg, men vi har støpt 12-litersbøtter med sement, som ligger nede i vannet på hver 25. meter. Banen er festet i disse bøttene, så det skal mye til om dette løsner. Men, vi skal holde litt øye med banen.

– Hvor lenge skal banen ligge ute?

– I alle fall ut slutten av september.

– Nå vil jeg komme med en utfordring til kommunen: Bygg to enkle skiftehus ved stranden: Fire påler, tre vegger og en smekkdør. Ingen tak, ungen kroker, ingen seter. To steder for å skifte og raskt ut igjen.

Lange svømmeturer

Tron Sanderud og kona Elisabeth Brudvik er innom stranden, og liker det de ser.

– Dette blir veldig bra! Håper folk vil bruke den.

De har begge vært aktive svømmere, og husker tilbake i tid:

– Det var en tradisjon å svømme fra Neslandet og inn til Skibladnerbrygga på 70- og 80-tallet.

– Fra kirka på Nes og inn til Skibladnerbrygga er det vel sju-åtte kilometer. Og vi har organisert svømming med svømmegruppa fra Hovinsholmen til Stange, skyter Brudvik.

– Vi prøvde oss fra Gjøvik en gang. På den tiden var det ikke våtdrakter, og da vi kom til sundet så blåste det opp og det ble en del bølger. Bølgene er ikke så farlig, men hinnen med varmt vann på vannoverflaten ble blandet med det kalde vannet. Da måtte vi gi oss, erindrer Sanderud.

BRUK: Kristine Risanger Røsland i HIL Svømming og Triatlon og dattern Lydia håper folk vil bruke svømmebanen i sommer og i høst.

BRUK: Kristine Risanger Røsland i HIL Svømming og Triatlon og dattern Lydia håper folk vil bruke svømmebanen i sommer og i høst. Foto:

Det blir i det hele tatt mye svømmeaktivitet ved Koigen i sommer.

18. august blir arrangert det H3 Hamar Open Water, hvor man starter og svømmer i mål ved stupetårnet og svømmer distansene 750 eller 1500 meter. Og 16. september arrangeres det siste H3-arrangementet, Hamar By Triatlon. Her vil man svømme 750 meter, i tillegg til å sykle 20 kilometer og løpe 5 kilometer.

Store bøyer som skal monteres i Mjøsa senere skal markere banene som utøverne skal svømme.

Og alle 10.-klassingene i Hamar skal få være med på et open water-prosjekt i månedsskiftet august/september. Med selvredning, livredning og svømmetrening.

– Hva bør en tenke på når en trener i banen?

– Når det er under 16 grader kan det være greit med en våtdrakt. Sånn som det er nå går det fint å svømme i badetøy. Og hold til høyre i banen slik at du slipper forbi de som svømmer raskere enn deg, sier Røsland. y

Artikkeltags