Først litt bakgrunn. WANG Hamar, Olympiatoppen i Innlandet, Hedmark skikrets og skiklubbene på Hedmarken (Hamar skiklubb, Ottestad ski, Nordbygda og Løten ski og Vang skiløperforening) har gått sammen om et opplegg som skal gjøre det mer attraktivt å satse på ski i Hamar-regionen.

Under arbeidstittelen «Fra lokalt talent til verdenstopp» skal man gjøre overgangen fra juniorutøver til seniorutøver så smidig som mulig. Her lokkes det med et opplegg med blant annet 14 hardøkter og foredrag med Martin Sundby Johnsen for dem som blir med.

– Vi ønsker å bidra til at det skal være attraktivt for unge skiløpere å satse med bosted i Hamarregionen også mot senioralder, sier primus motor Tommy Olsen, som til vanlig er sportssjef langrenn ved WANG Hamar.

Tidligere har mange talenter flyttet til andre steder, som Lillehammer, når de ville ta steget opp i toppen.

– Vi ønsker å følge utøverne også etter endt skolegang for å se hvordan de klarer seg videre mot seniortoppen, og kjører fellesøkter og noen åpne økter som alle kan være med på, forteller Olsen.

En beryktet hardhausøkt i langrennsmiljøet er turen opp fra starten av Gåsbuvegen og opp til Gåsbubommen.

– Det er en heftig stigning, og en tøff test på rulleski, sier Olsen.

Denne uken samlet 22 utøvere seg for å ta testen. En 14 år gammel rekord, satt av selveste Erling Jevne, har vist seg å være vanskelig å rokke ved.

Inntil Simen Engebretsen Nordli fra Vang skiløperforening/Team Parkettpartner tok utfordringen. Den gamle rekorden lød på 34 minutter og 53 sekunder.

Simen klokket inn ved Gåsbubommen på tiden 34.40! En tur på 11,7 kilometer i konstant motbakke.

– Jeg har siklet på å ta den rekorden mange ganger, og det er jo min hjemmebane. Det er der jeg trener til vanlig, sier Nordli til Hamar Dagblad.

– Hvordan var turen opp?

– Det er en tøff tur, og det verste er når man kommer opp til den såkalte Torvbubakken. Men, jeg følte at jeg var i fin flyt. Har aldri følt meg i bedre form, egentlig. Det har virkelig løsnet i det siste, med pers på flere tester allerede. Jeg føler at jeg ligger veldig bra an. Det skal bli spennende å se hvordan dette slår ut på resultatene neste sesong, sier Nordli.