Gå til sidens hovedinnhold

Fyller HamKam og Solbakken Kirsten Flagstad-salen?

Artikkelen er over 3 år gammel

Den største salen i Hamar kulturhus skal fylles i anledning HamKams 100-årslag. Trekkplasteret er Ståle Solbakken.

– HamKam er 100 år, så jeg måtte si ja til å være med på et opplegg, sier Ståle Solbakken, FCK København-trener og tidligere HamKam-trener.

Fyller Flagstad-salen?

Det er Hamar bibliotek som står for arrangementet mandag 24. september, med tittelen «En samtale med Ståle Solbakken og klubben i hans hjerte».

Her blir det ikke bare et dypdykk i Solbakkens bok «Løvehjerte». Det er også en anledning til å lage litt ståhei rundt HamKams 100-årsjubileum.

– Det er første gang biblioteket slår på stortromma og arrangerer noe i Kirsten Flagstad-salen. Der er det plass til 486 mennesker, og vi håper å kunne fylle alle stolene, selv om det skjer på en mandag sier arrangementsansvarlig, Therese Enger Andersen.

Hele kvelden er satt sammen som en fotballkamp: To omganger.

Første omgang blir en samtale mellom Solbakken og tidligere fotballspiller og ekspertkommentator, Lise Klaveness. Her tas det utgangspunkt i boka «Løvehjertet», men det deles også av Klaveness' erfaringer.

I andre omgang kommer dagens HamKam-trener Kevin Knappen. Han vil ha en løs og ledig samtale med Tor Inge Martinsen. I tillegg kommer Tom Jacobsen og Vegard Skogheim inn på scenen.

Solbakken blir med videre også i denne seansen.

Hamar Altmuligorkester skal også spille og skape stemning for de oppmøtte.

– Hva handler boka di om, Solbakken?

– «Løvehjertet» er skrevet for å gi et innblikk i fotballverdenen og lederskap og er først og fremst en dansk bok, som er blitt oversatt og tilpasset det norske markedet med noen «norske kapitler», forteller Solbakken.

Her får man høre om Solbakkens liv i HamKam, Tyskland og Danmark. Solbakkens betraktninger har blitt skrevet ned etter tolv totimers-samtaler med den danske sportsjournalisten Peter Sloth.

– Det er ikke noen skrytebok. Det er også skrevet mye om feilene jeg har begått og der jeg har støtt på utfordringer.

Også hjertesvikten fra 2001 er med:

– Jeg kunne tenke meg å slippe å snakke om den episoden, men det er uunngåelig, for det er mange som er vedlig opptatt av den hendelsen. For meg var det aldri noe traumatisk opplevelse. Det var de rundt meg som opplevde dramatikken. Jeg var bare borte, så våknet jeg og har siden vært frisk, forteller Solbakken.

– God integrering

Ikke bare har boka solgt bra, men den har skapt politisk debatt og bidratt til at veldedigheten fikk mye penger.

Solbakken er stolt over at boka har solgt i 10.000 eksemplarer i Danmark og at Solbakkens overskudd har gått til et integreringsprosjekt støttet av Dansk Folkehjelp.

– Det har blitt enormt med penger. For ikke bare ble min andel av overskuddet av boka gitt til prosjektet. Lego-fondet har gått inn med utrolige seks millioner kroner. Pengene brukes på innvandrerbarn som ikke har hatt råd til å komme inn i noe idrettslag og bli integrert gjennom idretten. Barna får penger til sportsutstyr, klær eller å betale en medlemskontingent, sier Solbakken, og legger til:

– Fotballen og garderoben er en ekstremt god integreringsarena.

– Hvordan blir det å møte folk i kulturhuset, tror du?

– Det kan bli artig det. Hvis det kommer noen, sier Solbakken og smiler.

Ingen fare. Leder av Hamar-regionen næringsforum, Kristin Børresen, har allerede lagt beslag på mange av billettene til små og store bedrifter i det nye næringslivet, og håper at kvelden byr på kompetansepåfyll og inspirasjon:

– Det er relevant. For om man leder en bedrift, et lag eller seg selv så stiller vi likt.

– HamKam er 100 år. Hvordan er stoda i klubben?

– Nå er det jo oppadgående, sett med et kort historisk perspektiv. Med Kevin ligger vi en divisjon over det vi gjorde for et år siden, sier Solbakken.

– Hva mener du, Knappen?

– Det er en klubb som har vært igjennom noen tøffe utfordringer, som nå er på vei tilbake etter å ha gjort noen opprydninger, sier dagens trener av HamKam A-lagsstall.

– HamKam kan se lyst på framtiden.