Gå til sidens hovedinnhold

Ungdommene tilbringer 300 timer mer på skolen enn sine jevnaldrende

De 17 ungdommene på Wang Ung tilbringer 300 timer mer på skolen enn sine jevnaldrende. For å bli god i idrett og skole.

Artikkelen er over 3 år gammel
(Østlendingen)

Martin Tryli står opp klokka 06 om morgenen hver dag for å komme seg fra Vallset til Wang Ung-skolen i Hamar. De jevnaldrende kompisene hans som går på ordinær ungdomsskole har 300 færre skoletimer i løpet av ungdomsskoletiden.

– Det er verdt å ofre noen timer om jeg kan bli bedre idretten min, fotball. Førsteinntrykket av skolen er bra. Nivået her er høyt, sier Tryli, andpusten etter en salto inne i turnhallen på Ankerskogen.

Noen tror at vi driver med tidlig spissing av elevene. Det vi driver med er snarere det stikk motsatte

Espen O. Andersen, ungdomsskoleansvarlig Wang Ung

– Vi spisser ikke

I høst var første oppstart for Wang Ung i Hamar, ungdomsskolesatsingen til toppidrettsgymnaset Wang.

17 elever har fått skoleplass i første driftsår. Går alt etter planen skal det etter noen år gå 90 ungdomsskoleelever ved idrettsskolen når nybygget i Kornsilovegen står klart.

– Elevene trener 6,5 timer i uka, fordelt på fire dager. Den eneste dagen som er treningsfri er tirsdager, forteller ungdomsskoleansvarlig og assisterende rektor ved Wang, Espen O. Andersen.

Mandagene kan treningen være rettet opp mot aktiviteten som eleven bedriver. Onsdag og torsdager gjennomføres basisøkter. Fredager er det turn eller svømming.

– Det hersker en stor misforståelse. Noen tror at vi driver med tidlig spissing av elevene. Det vi driver med er snarere det stikk motsatte. De aller fleste treningsøktene våre er lavintensitetsøkter, for det skal være uproblematisk å kombinere skoletreningen med idretten som man bedriver på fritiden, sier Andersen, og legger til:

– Her er det søkelys på koordinasjon, spenst, styrke og hurtighet, spekket med en solid dose moro. Olympiatoppen mener vårt opplegg holder folk lengre i idretten, og at vi driver med skadeforebygging.

 

– Hva slags ungdommer søker seg til skolen?

– Ungdom som liker utfordringer og som er glade i å bruke kroppen sin, sier Andersen.

Han mener skolen har fått en bra start:

– Vi er trygge på den profilen vi har og er godt fornøyde med det første halvåret med Wang Ung. Det har blitt et bra supplement til skolene og idrettsmiljøene i regionen.

– Hva skiller dere fra «de andre»?

– Det er mye trening, men vi skal også igjennom akkurat samme kompetansemålene som de andre skolene. Det innebærer litt lengre skoledager. Skoledagen starter allerede klokka 08.15 og er ferdig cirka klokka 15. I løpet av et treårig løp har elevene våre i overkant av 2.900 skoletimer, 300 mer timer enn i den vanlige ungdomsskolen. Da blir det plass til alle treningen og litt ekstra matematikk, som vi satser på.

 

– Våre elever har en aktiv fritid, derfor kjører vi tvungen leksehjelp, slik at de skal ha gjort unna mesteparten av leksene når de reiser hjem fra skolen.

Elevene viser lite misnøye over lange skoledager og et stramt løp:

– Elevundersøkelsen ga veldig gode resultater på trivsel.

Mot drømmen

Inne i turnsalen gjør elevene turnøvelser på ulike stasjoner. Trener trener Lars Jørgen Fjeld avslutter fredagens økt med å ta en backflip. Elevene jubler og klapper.

– Jeg har fått en fantastisk jobb. Jeg får jobbe med topp motiverte elever som er glade i fysisk aktivitet. Fokuset mitt er bedre koordinasjon, bedre balanse og bedre kroppskontroll.

– Hva er viktig å ta hensyn til når du trener denne aldersgruppa?

– At det skal gå framover sakte, steg for steg. Og at treningen skjer i trygge omgivelser, sier Fjeld.

Eleven Morvarid Movassi driver med kunstløp. En dag kan hun være OL-utøver med det norske flagget på brystet:

 

– Jeg har fått en mulighet til å kombinere skole og trening, en sjanse jeg ikke kunne gå glipp av. Og jeg har lyst til å se hvor langt jeg kan nå i idretten min, sier Movassi.

Venninnene Helena Eshaghi og Aurora Billvik Kristiansen er aktive innen svømming og håndball. På Wang Ung driver elevene med mange forskjellige idretter. Noen har flere idretter, noen har ikke bestemt seg for hva de vil satse på.

– Med skoleøktene så blir det 11–12 treningsøkter i uka. Selv om jeg er svømmer, så er det moro å få prøve andre idretter. Mestre nye ting, sier Helena.

– Jeg synes jeg er heldig som får drive med idrett på skolen og på fritiden, sier Aurora, som spiller håndball på Vang.

 

Ungdomsskoleansvarlig Espen O. Andersen lukker døra til turnsalen. Nok en solid økt er unnagjort.

– Ser du noen framtidige OL-utøvere eller idrettsstjerner her?

– Det vet man aldri. Målet vårt på dette alderstrinnet er å gjøre elevene glade i idrett og legge til rette for videre satsing. Vi håper selvfølgelig at de søker seg inn i toppidrettsgymnaset.

– Da har de i alle fall tatt et steg videre i drømmene sine.

 

Kommentarer til denne saken