Bla i motivene over for å se mer av den nye Jernbanerestauranten.

Dette er bildene som viser innsiden av Jernbanerestauranten i Hamar akkurat nå. Og under kan du se visjonene til arkitektfirmaet som har hatt ansvaret for oppussingen.

Da Hamar Dagblad var innom var jobben med oppussingen kommet i sluttfasen. Man var i ferd med å montere nye vinduer ut mot Strandgata.

Jakter leietaker(e)

Bane NOR Eiendom har tatt byggets innside tilbake i tid, samtidig som de har tilført noen moderne elementer for å tilfredsstille moderne krav:

– Som stolt eier av den flotte Jernbanerestauranten er vi strålende fornøyd med resultatet av rehabiliteringsarbeidene, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i Bane NOR Eiendom.

– Det eneste som mangler nå er en ny leietaker i lokalene.

Jernbanerestauranten er nå tilbakeført slik den framsto da den ble fredet på 1920-tallet.

Hamar Dagblad vet at man nå jobber med interessenter som skal drive med restaurantvirksomhet i lokalene:

– I restaurantlokalene ønsker vi primært inn en aktør som vil drive utadrettet virksomhet. I tillegg er det også mulighet for å leie et kontorlokale i bygget. Det er bare å ta kontakt med oss, sier Paus.

Fylkeskonservator Magne Kvam var den som sendte en hastemelding om fredning til Riksantikvaren.

Det resulterte i at spisesalen og maleriene fredet.

Nå har han bistått i rehabiliteringsarbeidet med sine innspill:

– Det ble noen purringer for å få satt i gang arbeidet. Vi måtte gjøre Bane NOR Eiendom oppmerksom på det ansvaret de hadde for lokalene. Men: Når de først kom i gang har de gjort et veldig bra og veldig riktig arbeid. Jeg er rett og slett imponert over hva de har fått til, sier en svært fornøyd Kvam.

Han kan fortelle at Hamar stasjon ble oppført i 1895. Jernbanerestauranten kom to år senere.

– Den er den kjente arkitekten Paul Dues hovedverk, og interiøret som finnes i restauranten i dag er fra 1920 og er fredet. Det var i den tiden at man gjorde om interiøret i spisesalen fra sveitserstil til nyklassisisme og landskapsbildene til teatermaler Jens Wang kom på plass.

Mye tid har gått med på rense og restaurere Wangs kjente veggmalerier.

– De viser blant annet domkirkeruinene og kulturlandskapet på Hedmarken.

Kjøkken og kontorer

Sivilarkitekt Frank Heiertz, hos arkitektfirmaet Plan1 AS, sier at det har vært et svært interessant prosjekt. ¨

De har hatt rollen som prosjektleder i oppussingen:

– En ting er selve restaurantlokalene og alt det har av historisk verdi, men resten av bygget skulle få et løft etter moderne premisser og dagens tekniske regler.

– Hva har blitt gjort, foruten å pusse opp restaurantlokalet?

– Bakre rom har blitt forberedt slik at man skal kunne installere et kjøkken her. Og vi har lagt til rette for kontorlokaler i tillegg til kafé- eller restaurantdrift.

Ellers har man utbedret tak, nedløp, drenering og rehabilitert alle overflater i restaurantsalen.

Samtidig har bygningen får nye vinduer og dører. De er kopier av de originale.

Nå er Heiertz og mange flere spent på veien videre for Jernbanerestauranten i Hamar:

– Dette er et bygg veldig mange har et forhold til, og drømmen er å skaffe leietakere som gjør at lokalet blir mer tilgjengelig for befolkningen. I flere norske byer har man fått til levende knutepunkter på stasjonene med et godt publikumstilbud.

Fylkeskonservator Kvam mener det bør være muligheter for å gjøre stasjonen til en suksesshistorie:

– Hamar stasjon og Jernbanerestauranten var i gamle dager et samlingspunkt, hvor man satt og spiste med utsikt til plattformen. For før var ventetiden også en del av reisen, og jernbanestasjonen var bygget for lengre opphold.