«Gå inn på våre nettsider,» «logg inn med Bank- ID» og «last ned appen» er helt vanlige instrukser i dagens digitale verden, og med noen tastetrykk løser de fleste dette uten å tenke seg om.

Men hva med de som ikke gjør det? De er det mange av og felles for flesteparten er at de har levd en stund. Det er disse Seniornett ønsker å gjøre langt bedre rustet til å utføre dagligdagse saker på en PC.

– Vi er nå på vårt fjerde kurs siden februar, og to nye kurs er allerede fylt opp, sier Jan Erik Østvang som er en av instruktørene på kurset som foregår på Hamar seniorsenter i Wergelandsgate.

Ingen forkunnskaper

Det er driver av seniorsenteret, Eli Dæhlin Bøhmer, som er initiativtaker til at nå også Hamar har fått sin egen Seniornett-forening.

Kursene er på tolv timer og deles opp i fire ganger med tretimersøkter.

– Vi stiller ingen krav til forkunnskaper. Det er noen som slo på en PC for første gang på kurset her. Det vi krever er at du har ditt eget utstyr, for skal du lære noe er det viktig at du ikke bare lytter, men utfører, sier Østvang som i kraft av å ha jobbet i databransjen siden 1971 har en solid kunnskapsbank å formidle fra.

Etter en rekke kurs ser de at det er noen ting som går igjen.

– Vi ser at mange ikke har tilstrekkelig forståelse av strukturen i PC til å bli fortrolige med å bruke den. Og det er en iboende frykt for å trykke på knapper, og gjøre noe feil, sier Østvang.

I disse dager det gjerne skattemeldingen som opptar mange, og der er det en krevende øvelse å gjøre forandringer om man ikke har elementære datakunnskaper.

– Her kan man få hjelp til dette helt fram til 1. mai. Vi ser jo at det er mange seniorer som ikke har kompetanse til å gjøre endringer på skattemeldingen, forteller dataveileder Arnfinn Hongseth.


Får også kjøpshjelp

For å kunne gi et slik tilbud er man avhengig av at det er mange nok instruktører.

– Her er det 13 veldig kompetente instruktører som er bærebjelkene for dette tilbudet. Det er eldre som hjelper eldre, sier Hongseth.

En av dem er altså Østvang.

– Da jeg ble pensjonist for noen år siden gikk jeg rundt meg sjøl og ante ikke hva jeg skulle gjøre, så da var det godt å kunne komme hit og bidra litt, sier han.

Foruten den faste timeplanen som følger kurset er det også en datakafé en dag i uka hvor de som vil kan få hjelp med både PC, nettbrett og telefoner. Mange bruker denne tida på seniorsenteret for å repetere det de har lært på kurs.

– I tillegg bistår vi gjerne de som skal kjøpe egen PC. Da blir vi med dem på butikken slik at de kan være trygge på at de ikke kjøper noe de ikke trenger, sier Østvang som regner med at kursene bare vil øke i popularitet en stund til.

– Det er i hvert fall ingen ting som tyder på at det vil bli noe mindre behov for slike kurs i nærmeste framtid, sier han.

Mindre skummelt enn før

Kursholderne får stadige tilbakemeldinger fra deltakere som har blitt ganske så sjølgående i det digitale universet. Grethe Wang er en av dem.

– Dette er et veldig bra kurs for dem som ikke kan noe. Jeg kunne fint lite før jeg begynte på kurset, men nå klarer jeg da litt. Før var det vel egentlig bare nettbank jeg kunne. Datakunnskaper er noe man trenger for nesten alt heretter, og nå som jeg har lært litt blir det også lettere å kontakte fastlege og øvrig helsevesen. Jeg synes instruktørene her er veldig flinke og jeg har anbefalt dette kurset til mange jeg kjenner, sier Wang.

Hun kjenner også på at det å navigere i et landskap som tidligere var skremmende går betydelig lettere nå.

– Det er ikke så skummelt lenger. Man hører jo om mye svindel og slik via datamaskiner, men jeg har skjønt at det skal veldig mye til å å bli utsatt for noe slik om man ikke gir fra seg personopplysninger, sier hun.