Gå til sidens hovedinnhold

Storberget klippet snora da Hamar Frivilligsentral feiret 30-årsdagen: –Frivilligheten bidrar til å skape et godt Norge og et godt liv

Det var knapt en stol ledig da Hamar Frivilligsentral hadde kombinert 30-årsmarkering og feiring av de nye lokalene torsdag. Statsforvalter Knut Storberget klippet snora hyllet frivilligheten og presiserte viktigheten av å ha noe i samfunnet som måles i noe annet enn penger.

Det var Terje Hagen som i tidlig på 90-tallet fikk ideen til det som nå er Hamar Frivillighetssentral og etter en studietur til Danmark formet konseptet seg. I 1991 ble de nødvendige formalitetene unnagjort og stiftelsen av frivillighetsorganisasjonen var et faktum. Hagen hadde ikke anledning til å overvære feiringen, men han hadde sendt med noen ord om historien som nåværende daglig leder Anne Thingstad Bjørnstad leste opp mens gjestene koste seg med wraps, kaker og kaffe.

–Bidrar til et godt Norge

En som hadde tatt turen var Statsforvalter i Innlandet, Knut Storberget. Han fikk æren av å klippe snora for å erklære lokalene i Torggata for offisielt åpnet selv om de har vært i bruk i flere måneder. Pandemien gjorde markeringen vanskelig og det å samle mange i et lokale var det første Storberget nevnte i sin tale.

– Det er utrolig deilig å kunne møtes og kunne ta hverandre i hånda igjen, innledet han.

Den tidligere justisministeren mener at Norge er helt avhengig av frivillighet og syntes de frivillige som hadde møtt opp for å ta del i festen fortjener et klapp på skulderen.

– Den frivillige innsatsen som legges ned har en stor samfunnsøkonomisk betydning. Vi snakker om 70-80 milliarder kroner årlig, men det er vel ingen her som gjør dette for at finansministeren skal ha rolige dager? Nei, alle gjør det for at det betyr noe for dere, sa Storberget og fikk bifallende nikk og applaus fra korpset av frivillige i salen.

Storberget poengterte at pandemien har synliggjort behovet for frivillige.

– Frivillige fikk oss gjennom pandemien. De første jeg møtte da jeg skulle vaksineres var jo frivillige, og vi ser at kommune og stat er avhengig av å holde seg inne med frivilligheten. Den spiller en enorm rolle. Se bare på for eksempel Redningstjenesten. Frivilligheten bidrar til å skape et godt Norge og et godt liv, sa Storberget og la til:

– Min samfunnsmessige karriere startet i frivilligheten. Det er det som er grunnutdanningen min, avsluttet han før ordfører Einar Busterud fikk ordet.

– Bare på noen dager nå har jeg vært på ti arrangementer som ikke ville blitt noe av uten frivilligheten. Uansett hvor vi går møter vi frivillige, sa Busterud som via kulturkontorets utsendte overbrakte en sjekk på kr 10 000 til frivilligsentralen. Han lovte i tillegg at de skulle få sponset litt kunst på veggene i de nye lokalene.


–Lyser opp hverdagen vår

Daglig leder på Hamar Frivilligsentral Anne Thingstad Bjørnstad hadde mange å takke på den store dagen.

– Først av alt vil jeg gratulere med 30 år. Det er morsomt at så mange kunne komme, og veldig hyggelig at vi nå har plass til alle uten å sitte oppå hverandre. Det er fortjent at vi nå har kommet på plass i nye lokaler. Her kan vi kose oss i mange år, sa hun i sin tale.

Videre skrøt hun av arbeidsplassen og folkene som utgjør den.

– Jeg trives meget godt i jobben min mye takket være de gode kollegene her. Jeg må også rette en takk til alle de frivillige som er med på å lyse opp hverdagen vår. Vi er avhengige av dere og veldig glad i dere, og vi prøver å sette av tid til dere hver gang dere kommer innom. Tusen takk også til samarbeidspartnerne våre. Det å gjøre noe sammen er alltid bedre enn å jobbe alene. Det er veldig inspirerende å jobbe sammen med dere. En stor takk også til pensjonisthjelpen som vi deler lokale med. Det er så viktig å hjelpe pensjonister hjemme, sa Thingstad Bjørnstad.

Mellom talene var det underholdningsbidrag fra Anne Synnøve Andersen og Tor Karseth som begge hadde tatt med gitaren og framførte egne låter.