Grunnen til at sveitseren som fyller 28 i oktober havnet på Hamar er en klassisk kjærlighetshistorie. I forbindelse med studiene traff han ei jente fra Steinkjer. Nå har hun fått seg jobb som lege her i byen og da var valget enkelt. Nå er de innlosjert sentralt i Hamar og sveitseren stortrives i byen selv om han ikke har fått seg jobb foreløpig.

Språkmektig

«Æ her nå» skriver Joshua når han skal møte Hamar Dagblad og avslører at kjærestens trønderdialekt har smittet over. Han synes selv at han behersker norsk litt for dårlig muntlig, men det er bare fordi han er perfeksjonist. Han prater nemlig meget godt norsk til tross for at han aldri har tatt noe norskkurs. Det kommer han trolig heller aldri til å gjøre.

– For å lære bedre norsk er det best å snakke med folk og lese mye. Jeg forstår 95 prosent av alt jeg leser for norsk er ikke så veldig ulikt tysk, sier Schelbert som prater flytende tysk og engelsk, i tillegg til at han kan grunnleggende fransk og nå begynner å bli dreven i norsk.

– Trodde byen var mindre

Han var utvekslingsstudent i Oslo i 2014 og fikk sitt første møte med Norge da. I august flyttet han til Hamar og ble litt overrasket over størrelsen.

-Jeg trodde byen var litt mindre, men jeg synes det er perfekt størrelse på den. Det er fint langs Mjøsa og det er i tillegg et bra og stabilt klima her. Vi trives godt her, forteller den jobbsøkende sveitseren.

– Jeg er ferdig med jusutdannelsen i Sveits og hjemme jobbet jeg for et legemiddelfirma før jeg flyttet. Det er ikke veldig mange jobber som sånn sett passer meg her og det er jo litt begrenset hva jeg kan gjøre. Jeg er jo ikke noen håndverker akkurat. Jeg har også fått høre at jeg er overkvalifisert for jobber jeg søker på, at jeg kommer til å kjede meg i jobben og at de tror at jeg kommer til å bytte jobb så fort jeg finner noe bedre. Men jeg trenger virkelig en jobb og jeg får etter hvert vurdere å søke jobber i Oslo også, sier han.


Klar for Ajer

Sveits er rangert som det tredje beste innebandylandslaget i verden på herresiden og Schelbert har spilt det siden han var liten. Han har en rekke år på øverste nivå i hjemlandet på CV-en og ble cupmester denne sesongen. Han er spent på overgangen til norsk innebandy.

– Jeg vurderte å legge opp, men da jeg flyttet hit googlet jeg «innebandy Hamar» og fikk etter hvert en hyggelig prat med Thomas Vermund, lederen i Ajer. Nå håper jeg serien kan komme i gang snart og det blir spennende å se hvordan jeg takler overgangen til norsk innebandy. I Sveits er det langt mer aggressiv spillestil og det tillates langt mer fra dommerne, både fysisk og verbalt. Det blir en overgang for meg som jeg må lære meg å håndterer ellers blir det mange utvisningsminutter, avslutter han med et smil.