– Jeg har fått svømt meg noen turer i sommer. Det er oppvarmet og holder behagelige 27 grader, sier Ragnar Dyresen og smiler.

45 år på teatret

6. august ble han 70 år. Bassenget, som er på 7,5 meter ganger 3,75 meter, var en bursdagsgave «fra Ragnar til Ragnar».

– Bassenget ble innviet under en uhøytidelig bursdagsfeiring med venner og familie. Gaven ble gitt til meg selv fordi jeg innså at vi ikke kommer oss til utlandet på en stund. «Vi får bringe Syden til Hamar», tenkte jeg.

– Din 70-årskrise?

– Ja, det er vel det. Jeg synes det er litt galskap i dette, men barnebarna og samboeren min har stor glede av bassenget. Og i og med at det er oppvarmet så kan vi jo holde på og plaske her helt ut i oktober.

– Ellers er det rart å bli 70. Man føler seg aldri så gammel som man er.

– Jeg er takknemlig på at jeg føler meg frisk, men det er rart at man ikke går til en jobb som man hadde fast siden 1975.

Dyresen sluttet 1. januar som skuespiller ved Det norske Teater. Her har han jobbet sammen med bautaer som Gisle Straume (Lektor Tørrdal i Stompa-filmene), Heidi Steen senior, Heidi Steen junior, Rolv Wesenlund, Toralv Maurstad, Wilfred Breistrand og Sverre Wilberg, for å nevne bare noen få av en lang, lang rekke.

– Jeg savner veldig miljøet og kollegene. Det var et veldig sosialt yrke, for vi hang rundt der alle sammen, også når vi ikke var på jobb. Jeg har jobbet under fem teatersjefer og var veldig heldig som fikk jobbe så lenge fast på en slik institusjon; det ledende teateret i landet.

Mer Hamar-tid

Dyresen varsler at han blir mer å se i Hamar framover:

– Jeg har et stort rekkehus på Frogner i Sørum, men bor for tiden for det meste hos kjæresten min på Strømmen. Men så har jeg investert mye i barndomshjemmet mitt her på Hamar som jeg har arvet etter mor og far.

Dyresen anslår at han har renovert huset, som hans far oppførte i Holsetgata 102 i 1957, for to millioner kroner. Det gjorde han etter å ha kjøpt ut broren sin.

– Dyrt, men veldig fint. Og det er blitt et skikkelig hjem. Alt er nytt her.

– Hva skal du gjøre framover?

– Jeg fortsetter å jobbe. I høst kommer jeg blant annet til å gjøre en forestilling på Prøysenhuset, kalt «Prøysens perler». Her blir det både viser og opplesninger. Også får jeg noen forespørsler om å holde foredrag og fortelle litt om jobben min. Og om Prøysen.

– Ellers måtte jeg i år avlyse «Isen på Mjøsa»-forestillingen på grunn av disse koronagreiene.

– Jeg får se om jeg tar den opp igjen.